cultura

música

Tomeu Penya: “Jo faig ‘country' de la pagesia mallorquina”

El cantant presenta avui el seu 25è disc, ‘És per tu', en un concert en format de duet a la sala El Mas de Banyoles

A la Vikipèdia, Tomeu Penya hi apareix definit com un “cantautor mallorquí de música country”. A ell, després de 33 anys de carrera i 25 discos editats, no li sembla malament la definició: “Podríem dir que jo faig música de la pagesia mallorquina, que és com dir country mallorquí.” Amb tota la seva experiència, saviesa i bonhomia, Tomeu Penya actuarà aquesta nit a El Mas de Banyoles (21.30 h, 15 euros), amb el cantautor figuerenc Lluís Lozano –que presentarà el seu disc Carlota– com a teloner.

Tomeu Penya presentarà en aquest concert el seu 25è disc, el variat És per tu, acompanyat només per la seva guitarra i la veu de Simó Pocoví. “A l'estiu puc arribar a portar vint músics, entre el grup Géminis i la Perico Linale Big Band, però a l'hivern prefereixo un format més reduït i, a més, no és fàcil portar tants músics a la península. Els concerts amb el duet són més íntims i personals, i també em permeten parlar més amb el públic i preguntar quines cançons volen escoltar”, diu en Tomeu.

Parlant de la seva longevitat artística, Penya diu que no té cap misteri: “Has de tenir molta paciència, voluntat i els collons ben posats.”

Un ofici sempre difícil

Ell, que es dedica professionalment a la música des dels quinze anys, no sap si recomanar aquest ofici a les noves generacions: “A mi m'ha anat força bé, però ara, per desgràcia, la situació ha canviat molt pel que fa a la indústria discogràfica. Quan jo vaig començar tampoc no era fàcil dedicar-se a la música, però almenys no hi havia pirateria, ni tampoc tants grups amateurs que rebentessin els preus, com passa ara.”

Diu en Tomeu que està “sempre a l'aire, amunt i avall”, volant de les Illes a Catalunya, sobretot per fer concerts, però també per assistir al Barça-Milan del 12 de març. “Em sap realment greu, però ho veig molt malament. Crec que en els últims anys tots els grans equips del món han evolucionat i el Barça està igual”, diu aquest home, apassionat del futbol i l'esport en general, que durant dotze anys va presidir el club de futbol del seu poble, Vilafranca de Bonany. Parlant de les seves passions, la música i el futbol ocupen, respectivament, la segona i la tercera posició. Les dones continuen a dalt del pòdium.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.