Territori

breus / c.f

Descobreixen les restes d'un gran edifici públic romà a Tortosa
N'existien referències documentals, però per primer cop s'han posat al descobert unes restes rellevants de l'època romana a Tortosa. Es tracta d'un podi que formaria part d'un gran edifici públic datat a l'època de l'Alt Imperi romà, anterior al segle II, i que s'ha localitzat sota l'Hospitalitat de Lourdes, un edifici annex al Palau Episcopal de la capital del Baix Ebre. L'excavació ha anat a càrrec de Gresepia (Grup de Recerca del Seminari de Protohistòria i Arqueologia), de la Universitat Rovira i Virgili, que ha destacat l'excepcionalitat de la troballa, ja que confirma la rellevància administrativa i econòmica de l'antiga Dertosa durant l'època de dominació romana, quan va arribar a ser la ciutat més important de tot l'arc mediterrani entre Tarragona i Sagunt. El podi descobert està format per un basament de formigó i carreus de pedra sorrenca, sobre el qual se sustenta un mur de 80 centímetres d'amplada i més de dos metres d'alçada –no s'ha aconseguit arribar a la base, que podria trobar-se fins a sis metres de profunditat, per sota del nivell actual del riu. Segons l'arqueòleg Jordi Diloli, podria tractar-se d'una de les parets del fòrum o d'un temple. La intervenció arqueològica també ha confirmat que aquest edifici hauria estat utilitzat posteriorment com a espai funerari, ja que els arqueòlegs també hi han localitzat restes d'un enterrament infantil, possiblement datat al segle V. Per als responsables dels treballs, aquesta és la troballa arqueològica més rellevant de les últimes dècades a Tortosa.
Un llibre repassa els 500 anys de la Passió d'Ulldecona
Josep Alanyà Roig, canonge arxiver i director de l'Arxiu Històric Diocesà de Tortosa, i Joan-Hilari Muñoz, historiador i catedràtic, són els dos autors del llibre La Passió d'Ulldecona. Cinc-cents anys d'història (1512-2012), en el qual es documenta l'existència de representacions teatrals del misteri de la Tragèdia de Crist dins l'Església Parroquial de Sant Lluc des de l'any 1512. Coincidint amb la presentació del llibre, la Casa de Cultura d'Ulldecona exposa des d'ahir l'exposició El gran repte. La Passió en català segons Jaume Vidal i Alcover. Les representacions de la Passió d'Ulldecona començaran enguany el 17 de març i s'allargaran fins al dia 1 de maig. Com a novetat, es recuperarà la representació del Davallament de la Creu, segons el text del segle XVI, custodiat a l'arxiu parroquial i que és l'antecedent més antic pel que fa a representacions populars de teatre religiós.
EL JOC DE SADE
Miquel Esteve
Quarta novel·la: La quarta novel·la de l'escriptor de Móra la Nova Miquel Esteve, El joc de Sade (de la qual Ediciones B també n'ha publicat la versió en castellà), es troba a cavall entre la novel·la eròtica, el thriller i la novel·la negra. Relata la història d'un jove empresari d'èxit, que es troba immers en una profunda crisi econòmica i existencial.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.