cultura

música

Maria del Mar Bonet torna als seus orígens a Girona

La cantant mallorquina oferirà divendres que ve un concert únic, acompanyada per la Jove Orquestra de l'Auditori, dins el festival Strenes i amb el patrocini de la Fundació Valvi

Maria del Mar Bonet ha vingut sovint a cantar a Girona. Sobretot recorda les quatre o cinc vegades que ho ha fet a les escales de la Catedral, “un lloc fantàstic”, assegura, encara que té una preferència especial pel dia que va actuar-hi acompanyada de més de 150 veus de les corals gironines, l'estiu del 2010. Ara s'enfronta a un escenari tancat que també coneix, el del Teatre Municipal, i a un repte igual d'apassionant: posar a prova el seu repertori més genuí, el del cançoner mediterrani, amb tota una orquestra de joves talents al seu servei. “M'entusiasma la perspectiva de compartir escenari amb músics tan joves”, deia ahir francament engrescada en la presentació del concert que compartirà divendres que ve, dia 12, amb la Jove Orquestra de l'Auditori de Girona (JOAG), formada per una trentena d'estudiants d'entre 16 i 25 anys i dirigida per Marcel Sabaté, dins la primera jornada del festival Strenes, que arrenca amb una programació desbordant: vuit concerts en un sol dia, entre ells els de Bonet, Els Catarres i Lax'n'Busto.

El de la cantant mallorquina serà, però especial, no només perquè ella mateixa vaticinava ahir que serà “magnífic, preciós”, i que seria “la primera de disfrutar-hi com una boja”, sinó perquè, a més a més, es tracta d'un concert únic, que no es repetirà fora de Girona, com va remarcar el director de Strenes, Xavier Pascual. “Un concert així només és possible gràcies a la complicitat de l'artista, al suport de l'Ajuntament i al compromís d'una empresa privada com la Fundació Valvi, que ha fet una aposta decidida per la música emergent”, va dir en referència al conveni pel qual l'entitat que presideix Joaquim Vidal s'ha compromès a produir durant tres anys un espectacle que posi en relació la JOAG amb artistes de trajectòria reconeguda. Per Maria del Mar Bonet no hi ha dubte que el privilegi és seu, en uns moments d'escassesa en què “els cantants només poden fer-se acompanyar d'un parell o tres de músics, això si no han de sortir sols amb una guitarra a l'escenari”.

Disposar, doncs, de tota una orquestra és un luxe, que la intèrpret mallorquina aprofitarà per retornar al cançoner de sonoritats mediterrànies que l'han definida des dels seus orígens, amb un repertori que, va anunciar, inclourà temes com ara La dama d'Aragó, La Balanguera, la Jota marinera, cançons populars gregues, turques i italianes, versions de Mikis Theodorakis i alguna adaptació de poetes com ara Vicent Andrés Estellés i Bartomeu Rosselló-Pòrcel. “És una selecció que tinc molt endins”, va afegir la cantant, que recuperarà també alguns dels seus temes més reivindicatius, com ara Què volen aquesta gent?, que “tornen a estar d'actualitat, per desgràcia”. Bonet va recordar que aquesta cançó en concret va comportar-li la retirada del passaport a principis dels setanta. Joaquim Vidal va admetre que en les actuals circumstàncies “les empreses no van pas sobrades de recursos”, però va reafirmar “el compromís de la Fundació Valvi, des de fa deu anys, per la cultura”. Per la seva banda, la regidora Marta Madrenas va insistir en la voluntat de l'Ajuntament de convertir Girona en “la milla d'or” de la cultura catalana transformant-la en una “ciutat de festivals”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.