cultura

L'artista que va voler fugir

Tarragona exposa les últimes pintures de Josep Sala, el creador de l'entranyable anyell de la marca Norit

Josep Sala va abandonar la seva activitat professional en el punt àlgid de l'èxit

Un dels elements del disseny gràfic i comercial que va tenir més impacte en la societat dels anys seixanta va ser –després del toro d'Osborne, de la mateixa època– l'anyell que representa la marca Norit. El va crear el català Josep Sala Llorens, que amb aquesta i altres creacions es va convertir en un dels precursors del disseny gràfic a l'Estat.

Però després de dedicar-se durant més de 25 anys al món de la publicitat, Josep Sala Llorens (Barcelona, 1928-Altafulla, 2010) va decidir abandonar radicalment aquest camp. Va fugir de Barcelona i es va instal·lar a Altafulla, per “canviar d'estil de vida, reinventar-se i dedicar-se de ple a la pintura”, segons Raquel Medina. Ella és la comissària de l'exposició que el Museu d'Art Modern de Tarragona dedica ara a l'artista, Últimes pinzellades, en què s'exposen les pintures que Josep Sala va crear en l'últim any de la seva vida, quan els problemes de salut ja li començaven a afectar la mobilitat en una de les mans. “Són obres especials i diferents al que estem acostumats a veure d'aquest artista, obres més puntillistes, en què l'autor va fer un ús diferent del color”, segons la comissària, que durant l'acte inaugural va destacar “l'actitud vital de Josep Sala davant l'art i davant la vida” i la seva capacitat de “discernir el que era important i el que no”.

Aquesta actitud el va portar a “abandonar la seva activitat professional en el punt àlgid de l'èxit”, diu la comissària. La mostra, que es va inaugurar dijous, estarà oberta fins al 23 de juny. El mateix Museu d'Art Modern ja li va dedicar una primera gran exposició l'any 1993, que s'acompanyava amb un llibre sobre l'artista escrit per Olga Xirinacs i editat per la Diputació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona
TEATRE

El tàndem Galceran-Belbel tensa la comèdia amb una situació de terror

BARCELONA
cinema

El 36è Festival de Cinema de Girona estrena la primera part dijous

Girona
cinema

Steven Soderbergh i Geoffrey Rush visitaran Sitges

Barcelona
ARTS EN VIU

Rècord: Barcelona supera els tres milions d’espectadors

BARCELONA