cultura

Blasco d'Alagó torna a Morella pel 780 aniversari de la Carta Pobla

La vila s'omple d'activitat per commemorar aquesta efemèride i organitza visites guiades, conferències, concerts, excursions, cercaviles, actes literaris, el Dia de l'Arbre o la parada de llibres

Blasco d'Alagó va atorgar, el 17 d'abril de 1233, la primera Carta Pobla a Morella per a la repoblació de 500 persones. En ella concedia a la localitat, privilegis, demarcacions territorials pel Fur de Sepúlveda i Extremadura. Aquesta Carta Pobla seria ratificada en la seva plenitud pel rei Jaume I a 1250. Aquest document va resultar històric per a Morella i tota la comarca dels Ports i va ser una de les primeres cartes pobles que es van concedir al Regne de València

Aquesta setmana, s'han complit 780 anys d'aquest esdeveniment i des del consistori morellà s'ha dinamitzat l'agenda cultural i turística perquè es conega millor aquest fet. Per això, en la jornada de diumenge 21 d'abril, en Blasco d'Alagó va tornar a la localitat gràcies a una visita guiada teatralitzada a càrrec del membre dels Museus de Morella, Carles Ripollés.

Aquesta activitat ha congregat a un gran nombre d'assistents, que han conegut a aquest personatge històric, que va concedir la Carta Pobla a Morella.

La visita guiada va arrancar des de la Nevera Medieval, és a dir, de fora del conjunt emmurallat. Blasco d'Alagó va prendre possessió del terme de Morella pel seu compte, saltant-se els acords adoptats en una trobada real. Per això, el rei, Jaume I, es va desplaçar a Morella per negociar qui es quedava amb aquesta localitat i en quines condicions. Aquesta trobada entre els dos personatges es va produir a les Roquetes del Puig del Rei. Per aquest motiu, la visita s'ha dirigit cap a aquest punt, que avui dia és una propietat privada. Tot seguit, s'ha endinsat a l'interior del conjunt emmurallat, a través del Portal del Rei. I ja al nucli urbà, ha concedit la Carta Pobla.

Els veïns i visitants estan coneixent més detalls sobre aquest passatge històric de la localitat. Cal recordar, que a més d'aquesta visita, va tenir lloc la conferència “La Carta Pobla i Blasco d'Alagó”, a càrrec del professor d'Història Medieval de la UJI, Carles Rabassa. També, durant aquest cap de setmana han tingut lloc excursions, concerts, conferències, cercaviles a càrrec dels Gaiteros o la paraeta del Dia del Llibre.

Els actes de commemoració de la Carta Pobla continuen i, per a la setmana que ve s'ha programat un acte literari al Jardí dels Poetes, una altra visita guiada mitjançant noves tecnologies, un concert de l'Associació Musical Mestre Candel, cercavila de la Rondalla, cinema o el Dia de l'Arbre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.