Territori

art

carina filella

Una única exposició en deu espais

Les obres de 26 artistes del Camp de Tarragona s'exposen durant aquest mes de maig a deu equipaments del territori, de sis municipis diferents. Està concebuda com una única exposició, amb la qual s'estrena la nova Xarxa de Gestors i Programadors del Camp de Tarragona.

Una única exposició amb les obres de 26 artistes però repartida en deu equipaments de sis ciutats del Camp de Tarragona. Aquest és l'esquelet del projecte que ha engegat la Xarxa de Gestors i Programadors del Camp de Tarragona, un nou òrgan impulsat pel Centre d'Art de Tarragona (CA) que vol “esdevenir un catalitzador del sector cultural” i “estimular les relacions entre els agents culturals del territori que gestionen projectes entorn a les arts visuals contemporànies i les seves institucions, per aconseguir un marc de col·laboració continuat”, segons Cèlia del Diego, directora del CA.

Fusionar l'obra de 26 artistes amb llenguatges, suports i recorreguts heterogenis (hi ha fotògrafs, instal·ladors, dibuixants, pintors, escultors...) no és feina fàcil. Per això els dos comissaris de la mostra, Aureli Ruiz i Cecília Lobel, han triat un títol obert a diferents interpretacions: Breathing Time (Temps per respirar): “Un títol que pot evocar reflexions o visions de la nostra realitat col·lectiva des de diferents vessants: un estat d'ànim vinculat a una acció, un crit d'atenció que fa referència a la saturació d'informació i la velocitat dels canvis de les noves tecnologies, una acció per manifestar l'angoixa que suposa la cavalcant crisi que ens bombardeja des de diferents fronts...”, segons Aureli Ruiz.

La selecció dels artistes sí que ha estat clara des del principi: s'han triat els que formen part de L'irradiador 2012, un arxiu dels creadors que han nascut, viuen o treballen al Camp de Tarragona, engegat pel mateix CA Tarragona, que inclou artistes consolidats i artistes emergents.

I els deu espais en els quals es reparteix l'exposició són molt diversos temàticament i geogràficament, però tots estan implicats d'una manera o altra amb les arts visuals contemporànies. Les diferents exposicions que formen part del projecte s'inauguraran de forma progressiva aquest mes de maig arreu del territori. Ja n'hi ha dues d'obertes: la sala Àmbits de Cambrils, que des d'ahir exposa escultures d'Ester Ferrando i Fani Pizarro i fotografies de Cristina Serra; i la delegació territorial de Cultura de Tarragona, amb una instal·lació de Núria Rion. A la iniciativa s'hi han sumat altres centres compromesos amb l'art contemporani, com la pionera Sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus (que funciona des de 1980), el Museu de Valls, que s'ha encarregat de coordinar l'exposició i que els comissaris destaquen com “un exemple nat del que pot representar una proposta d'art contemporani de qualitat transcendint dels inconvenients que suposa el centralisme cultural”; i Cal Massó de Reus, un equipament que reobre per aquesta exposició, però que està sense programació des de fa mesos, en espera que l'Ajuntament convoqui un concurs públic per triar una entitat privada que en faci l'explotació. També hi haurà obres del Breathing Time en el Centre de la Imatge Mas Iglésias de Reus i, a Tarragona, a l'Espai Jove Kesse, el Display-Laboratori Visual i el mateix CA Tarragona. Cadascun exposarà l'obra d'un o més artistes. Però hi ha dos espais que els reuniran tots 26: el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí i la Sala Portal del Pardo del Vendrell, amb tretze artistes cadascun. Les sales organitzadores tenen el suport dels seus respectius ajuntaments i de la Diputació, i el patrocini de Repsol. Breathing Time inclou en el seu discurs “obres més conceptuals en alguns casos i més tècniques en altres: realitats augmentades, ironia, discursos socials, anhels, denúncia, paradoxes...”, segons els dos comissaris.

Un primer pas

Aquesta exposició col·lectiva és el primer pas de la Xarxa de Gestors i Programadors del Camp de Tarragona. Però la voluntat és que el grup de treball es consolidi i fomenti altres projectes conjunts. Es tracta de “potenciar sinergies conjuntes” i de “posar en posar en marxa una relació més estreta entre els artistes del territori i el seu context local, establint vies de treball regulars amb els agents professionals dels centres d'art del Camp de Tarragona”, destaquen Ruiz i Lobel. Pel comissari, propostes com aquesta exposició han de servir per “donar visibilitat” a l'art contemporani que neix a les comarques tarragonines. “A tot el que es fa de Barcelona cap al sud li falta visibilitat”, lamenta Ruiz.

breathing time
Col·lectiva Coordinació: Museu de Valls i CA Tarragona Comissaris: Aureli Ruíz i Cecília Lobel Lloc: Deu equipaments del Camp de Tarragona
Els artistes
Els 26 artistes que han estat seleccionats per participar a Breathing Time són Mar Borrajo, Gerard Boyer, Àlvar Calvet, Ro Caminal, Patrícia Carles, Gemma Clofent, Jorge Conde, Gerard Cuartero, Jordi Erola, David Fernández, Ester Ferrando, Raquel Friera, Gerard Gil, Jordi llort, Pau Francesc López, Manel Margalef, Jordi Martorell, Mariona Moncunill, Quim Packard, Ariadna Parreu, Vanessa Pey, Fani Pizarro, Lídia Porcar, Núria Rión, Cristina Serra i Gemma Valls.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Quatre dones, llegendes i redempció a Formentera

barcelona
nomenaments

Josep Maria Carreté, gat vell de la gestió cultural pública, nou secretari general del departament de Cultura

barcelona
música

Carlinhos Brown actuarà amb Chambao el 12 de setembre a Barcelona

barcelona

‘Blanes Talent Fest’, una nova iniciativa cultural per a artistes professionals i entitats de Blanes

BLANES
MÚSICA

Oasis anuncia el seu retorn

BARCELONA
Rogeli Herrero
Músic de Los Manolos i biògraf de Peret

“Peret, l’any 1974 a Eurovisió, es va trobar entre dos focs”

Barcelona
Cultura

La Colla Vella recupera la tradició d’anar amb carro a Vilafranca per Sant Fèlix

Valls
dansa

El festival de Microdansa Itinerant 15m² comença demà a Puig-reig

puig-reig
CÒmic

Un Corto Maltès que viu en el segle XXI

Barcelona