Llibres

JUVENIL

lluís llort

Capità, capità, futur clàssic a la vista!

Hi ha gèneres que fa anys i anys que funcionen, alternant etapes d'arraconament amb altres amb molt de ressò, com ara el de pirates. Costa, però, portar el gènere a l'actualitat si no és ambientant l'obra a Somàlia... Doncs Josep L. Badal ho aconsegueix tirant pel dret a la sèrie que serà Jan Plata, en què barreja sense manies l'època actual amb els pirates clàssics, les sirenes i la recerca de grans somnis.

Jan Plata és la traducció al català de John Silver, el nom del carismàtic pirata de L'illa del tresor, de Stevenson. I és que la família de pirates de Badal és molt clàssica, amb elements fantàstics, com ara autòmats, fantasmes i bucaners amb habilitats inusuals de força, punteria, agilitat, etcètera.

Josep L. Badal (Ripollet, 1966) ha publicat narrativa, poesia i novel·les juvenils i es nota que és professor de llengua i literatura perquè aquest Jan Plata. La crida dels pirates transpira qualitat literària en molts sentits, com ara les descripcions, els diàlegs, fins i tot les onomatopeies, afegits al ritme altíssim de l'acció gairebé constant, la creació de personatges, el plantejament de conflictes i l'humor, molt d'humor allunyat de la carrincloneria.

En Jan Plata és un nen esquifit que viu en un poble de costa, amb la mare (Amina, una sirena, tot i que ell encara no ho sap), una mena d'avi (Nèstor, pirata, tot i que ell encara no ho sap) i un pare absent que el nen convoca fent sonar una campana.

En una festa escolar es presenta el pare, un pirata dels que desperten admiració, i guanya totes les proves esportives dels pares. Amb tots aquests elements d'atracció, en Jan el seguiria fins a l'infern. De moment, però, acabarà enrolant-se a l'Estrella del Mar, la nau que comanda el seu progenitor, a qui tothom anomena Tros de Sabre.

L'aventura contra un gegantí autòmat serveix per presentar per sobre la tripulació, per mostrar l'obsessió del pare per trobar la mítica Llum de nit, i tot amanit amb una intel·ligent barreja de personatges històrics reals, entre d'altres sorpreses, que formen aquest primer lliurament d'una col·lecció que, si manté el nivell, apunta a futur clàssic dels que generen addicció.

Jan Plata La crida dels pirates
Josep L. Badal
Premi Folch i Torres Il·lustracions: Jordi Lafebre Editorial: La Galera (Barcelona, 2013) Pàgines: 181 Preu: 14,90 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.