cultura

PATRIMONI

Montagut i Oix, als Quaderns de la Revista de Girona

Una monografia de Josep Vilar repassa la densa història del municipi i serveix també per conèixer l'Alta Garrotxa

La popular col·lecció Quaderns de la Revista de Girona s'acaba d'ampliar amb la monografia dedicada al municipi de Montagut i Oix, que ha escrit l'investigador local Josep Vilar (1961), de qui ja coneixíem el volum de la mateixa sèrie dedicat a Argelaguer. Com que el terme de Montagut i Oix abasta una part important de l'Alta Garrotxa, el treball de Vilar –molt complet– es converteix amb una eina molt valuosa per conèixer també aquell bast territori muntanyós. Tot i que la presència humana a la zona es remunta a la prehistòria, serà la fundació del monestir (ara reduït a una ermita) de Sant Aniol d'Aguja, al segle IX, el punt de partida del seu creixement demogràfic. Un gran nombre de temples d'origen romànic i cases de pagès fortificades són el testimoni de la puixança que van tenir els diversos pobles que ara conformen el municipi: Montagut, Oix, Pera, Talaixà, Monars, Riu i Toralles, que havien arribat a tenir més de 2.600 habitants a mitjan segle XIX. Actualment no s'arriba al miler.

Tot i que s'hi recull informació dispersa ja publicada, Vilar aporta a Montagut i Oix molt de material inèdit. Ell mateix en destaca els episodis dedicats al bandolerisme, una activitat molt lligada a les zones de frontera com aquesta, i que va estar en auge entre els segles XVII i XIX, o el creixement urbanístic de Montagut entre finals del segle XIX i principis del XX, propiciat per la retirada del cementiri que envoltava l'església de Sant Pere. “Hi ha molt de material per estudiar, podríem dir que cada capítol és el punt de partida de possibles treballs més aprofundits”, suggereix. La presentació serà el dia 18 de maig (18 h), al Casal Cultural de Montagut.

LA FRASE

Hi ha molt de material. Cada capítol és el punt de partida de possibles treballs més aprofundits
Josep Vilar
AUTOR DE “MONTAGUT I OIX”

Un paradís per a tots els excursionistes

El contingut del llibre, com és norma a la col·lecció, es presenta ordenat per capítols temàtics sobre l'evolució històrica, la demografia, el patrimoni arquitectònic, les entitats, els esports, la indústria, l'escola, etc. Ateses les característiques geogràfiques de Montagut i Oix, l'excursionisme hi té un espai ideal. Vilar hi dedica un capítol, amb atenció especial a Sant Aniol d'Aguja i el seu cèlebre aplec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.