Llibres

ASSAIG

d. sam abrams

El poder de la poesia

La figura del poeta-crític a Catalunya a partir de l'exemple de Joan Maragall ha tingut molta fortuna i ha arribat als nostres dies per mitjà d'autors de la talla de Marià Manent, Agustí Bartra, Joan Teixidor, Josep Palau i Fabre, Gabriel Ferrater, Carles Miralles, Pere Rovira, Jordi Julià i altres.  Ara, Lluís Solà s'ha incorporat a aquesta tradició, amb la publicació de La paraula i el món, un conjunt de tretze estudis sobre nou poetes, de Verdaguer a Bauçà.

L'estructura del llibre no té cap secret. D'entrada trobem el pròleg que defineix el marc conceptual que serveix de denominador comú de tota l'obra.  Després, tenim els assaigs sobre els diferents poetes en ordre cronològic, que ofereixen una mena de visió general de certes tendències que han marcat el desplegament de la gran poesia catalana del segle XX.  I, en darrer lloc, hi ha un text d'epíleg, amb voluntat polèmica, que porta el conjunt cap a la més estricta contemporaneïtat plantejant el tema del retorn de la poesia a l'oralitat, després de segles del predomini inviolable de la lletra impresa, i els perills que comporta.

Insòlita potència humana

La paraula i el món és un llibre d'una insòlita potència humana, intel·lectual i artística. L'excel·lència de l'obra ens obliga a valorar-la des de tres punts de vista diferents però complementaris.  En primer lloc, cal destacar la voluntat profundament literària dels textos perquè significa una contribució de primer ordre al gènere de l'assaig literari a Catalunya.  En segon lloc, cal assenyalar l'extraordinari discurs transversal de reivindicació de la poesia que acaba establint una veritable teoria general de la poesia. I, finalment, cal posar en relleu la magnitud dels temes puntuals que tracta per aproximar-se a la producció de cada poeta:  Verdaguer i la realitat física, Alcover i el dolor, Maragall i el valor de la paraula, Salvat-Papasseit i l'adversitat, Bartra i la llibertat i l'obra total, Espriu i la necessitat expressiva, Vinyoli i la fisicitat del llenguatge...

Cada peça del llibre constitueix una aportació important a la bibliografia sobre l'autor en qüestió.  En el cas concret del segon dels dos assaigs dedicats a Maragall, senzillament no conec una interpretació més ambiciosa i ajustada de la famosa teoria de la paraula viva.  Justifica el llibre.

Ara ens toca rellegir els grans poetes, començant per Lluís Solà mateix.

La paraula i el món
Lluís Solà
Editorial: L'Avenç (Barcelona, 2013) Pàgines: 166 Euros: 16 euros
L'apunt
Lluís Solà (Vic, 1940) és poeta, dramaturg, assagista i editor que va debutar el 1975 amb Laves, escumes, si bé el més valorat de la seva obra són els volums De veu en veu: obra poètica I (1960-1999) i L'arbre constant: obra poètica II (1994-2000).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.