Cinema Estrena

ESTRENA

bERNAT sALVÀ

Robòtica i sentiments

Hi ha tota una branca de la robòtica aplicada al cinema que s'ha mogut en la frontera entre la ciència-ficció i la filosofia, plantejant de manera més o menys directa tota una sèrie de qüestions entorn de la humanitat: són humans, els robots? Què ens converteix en humans? Què ens diferencia d'un androide que imita tan perfectament els humans que fins i tot té emocions? Michael Crichton a Westworld, almas de metal (1973); Ridley Scott a Blade runner (1982), Steven Spielberg a A.I. - Intel·ligència artificial i, més recentment i des de casa nostra, Kike Maíllo amb Eva, són alguns dels cineastes que han utilitzat els codis de la ciència-ficció, barrejant-la amb altres gèneres com ara el thriller, el melodrama i el western, per explorar totes aquestes qüestions.

El director nord-americà Jake Schreier fa una nova aportació al subgènere amb Un amigo para Frank, que es va presentar als festivals de Sundance i Sitges. Sense caure en l'excés d'ambició, allunyant-se de la parafernàlia futurista, Schreier posa al centre de l'acció un home gran amb problemes de memòria (Frank Langella) a qui el seu fill regala un robot perquè l'ajudi en les tasques domèstiques. Inicialment és molt reticent, però aviat descobreix que el seu nou company li treu feina, és simpàtic i l'anima a reprendre l'activitat que havia practicat de més jove i que li havia fet passar temporades a la presó: robar.

Segons explicava Jake Schreier a Sitges, en una entrevista a aquest diari, el guió de la pel·lícula, signat per Christopher Ford, no està tan allunyat de la realitat: “Molts amics meus tenen objectes com per exemple el Rumba [una mena d'aspirador que pots deixar sol i va netejant per casa], i s'hi relacionen com si fos humà, hi projecten les seves emocions. El nostre robot té un disseny molt senzill i la idea era aquesta, atribuir una certa humanitat al robot, donar-li qualitats humanes.” Per al director, “el desenvolupament de la tecnologia ens permet millorar les relacions humanes, i pot ser un reflex de nosaltres mateixos; és interessant com Frank veu el robot, però també com es veu a si mateix gràcies a la relació entre tots dos”.

El disseny del robot és similar a alguns robots que ja existeixen al Japó, o que s'han enviat a l'espai. El motiu: “No teníem gaire temps i és una pel·lícula independent de pressupost petit.” Però el disseny, “pel fet de no tenir un rostre que expressi emocions, facilita que el protagonista ho tingui més fàcil per projectar-s'hi a ell mateix”.

A diferència de propostes amb més ambició artística i filosòfica com ara els films de Spielberg i Scott esmentats abans, Un amigo para Frank és per damunt de tot una pel·lícula de personatges, amb força sentit de l'humor i bones interpretacions del gran Frank Langella i de secundàries com Susan Sarandon i Liv Tyler. Les reflexions que pugui suscitar sobre la humanitat, la vellesa, la identitat i la memòria són un plus afegit a una història que ofereix entreteniment i emocions.

Un amigo para frank
‘Robot & Frank' Direcció: Jake Schreier Interpretació: Frank Langella, Liv Tyler, James Marsden, Susan Sarandon Gènere: comèdia / ciència-ficció País: EUA, 2012
Guardons
El film va guanyar el premi Alfred P. Sloan de Sundance i el premi del públic en el darrer Festival de Sitges.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Un amigo para Frank

«Un amigo para Frank»

Gènere: Ciència-ficció
Direcció: Jake Schreier.
Intèrprets: Frank Langella, James Marsden.
Valoració crítica: [ep] [ep] [eb] [eb]

Publicat a

música

‘El Llibre Vermell de Montserrat’ s’estrenarà al febrer a Vic

Vic
comunicació

L’app de Catràdio, encara més connectada al territori

Barcelona
art

Søren Evinson representa a Horizon la performance de dansa ‘A Nation is Born in Me’

colera
arquitectura

El COAC Girona proposa prop de 40 activitats per a aquesta tardor

girona
Roger Mas
Cantautor

“Això de ‘reivindicar’ no m’ha agradat mai gaire”

Barcelona
estrena de cinema

Equació emocional amb incògnites

barcelona
Crítica

Una dona africana flairant el te a la Xina

Salvador Sunyer
Director del festival Temporada Alta, que comença aquest vespre amb el ‘Carmina Burana’ de la Fura dels Baus

“És un error que el director d'un festival no hi pugui programar les seves obres”

Barcelona
tot recordant

Memòria documental, memòria encarnada