cultura

Genovés

L'ESTORA

Visitar l' exposició de Joan Genovés, sota el títol en angles “Crowds” —gentada en la nostra llengua— és un autèntic luxe. Durant aquest mes de maig i el juny, podem gaudir al Centre del Carme del cap i casal, d' una sèrie d' obres d'aquest gran pintor valencià, resident a Madrid, però que mai ha renunciat a la seua condició i ha esta present en moltes mogudes. Les obres exposades corresponen a dues etapes en la seua trajectòria, alhora que estan, també, situades en dos moments històrics diferents.

L' espai de l' exposició es la Sala Ferreres, precisament el lloc on hi era l' antiga Escola de Belles Arts, en la qual va estudiar Genovés durant els anys immediatament posteriors a la guerra civil, circumstància que marcaria la seua vida, donat que la seua era una família dels que l'havien perdut, com en va comentar en alguna ocasió.

Hi ha molta gent que amb autoritat pot dir moltes coses sobre els valors artístics de l' obra de Joan Genovés, com simple ciutadà, però, que estima l'art i se situa en posicionaments d'esquerra, una primera visita a l' exposició m' ha aproximat a la força que projecten uns llenços, amb el protagonisme de la gent davant, en alguns casos, de la repressió, en altres, anant cap endavant. El moviment, el procés social, els desitjos, la protesta, la necessitat d' ajuntar esforços i aspiracions...tot això, però, sense perdre de vista els valors de l' expressió artística, els colors, la figura, la dinàmica.

Les recents obres, ja datades als anys dos mil, presenten una clara contigüitat, introduint-ne noves experiències plàstiques, es tracta d' una aposta per innovar, evolucionar.

Sense cap dubte, estem davant d' un pintor que encara te prou a dir i expressar, i ho fa des del compromís amb els ideals democràtics i participatius , des del protagonisme col·lectiu, el treball i la tècnica plàstica.

Cal aprofitar l' avinentesa, exposicions com aquesta en tenim poques i d'altra banda, tenim el deute amb aquest artista, que ha exercit de valencià defensant en moltes ocasions, les causes de les nostres reivindicacions com a país.

L'exposició “Crowds” ens ofereix gaudir de d' un art ple de gran dosi de compromís de classe, de poble, d' humanitat. Segur que passar una estona al museu serà una bona opció per questos dies i més a més, als temps que corren de regressió pepera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.