Opinió

mot. acions

màrius serra

Tempir?

Un rotund noranta-vuit per cent dels pares del CEIP El Palmerar d'Elx han votat a favor de tenir les tres línies en valencià el curs vinent. Ara en tenien dues i la tercera és en castellà. Dels quaranta-quatre centres valencians que ho han sol·licitat vint-i-nou han rebut l'autorització de la conselleria per obrir noves línies en la nostra llengua. A Elx l'impuls prové de l'Associació Cívica per la Llengua El Tempir.

Intrigat per aquest nom tempíric en busco el significat. El tempir és, segons el DIEC: “Aigua de pluja que, absorbida per la terra, la deixa en un bon estat d'humitat.” L'Alcover-Moll, sempre més prolix, en recull tres accepcions: a) “estat del temps atmosfèric”, b) “saó, aigua de pluja que és absorbida per la terra”, i c) “assaonat per la pluja”. Alcover atribueix la primera a Barcelona i restringeix les altres dues a l'Empordà, amb exemples del segle XVI com “Avuy tota la nit plogué una bella tempir, merçè a Déu”. Joan-Carles Martí Casanova, traductor poliglot i autor de llibres com Des del rovellet de l'ou d'Elx, explica que els elxans desconeixen el terme saó perquè sempre n'han dit tempir, un terme que ja apareix en documents elxans del segle XIV a l'arxiu històric de la ciutat i que encara avui és viu al Camp d'Elx amb el mateix sentit que a l'Empordà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.