cultura

música

Aphònica arriba al seu desè aniversari en plena forma

Joan Colomo, Manel i Juan Perro formen part del cartell del festival banyolí, que, com sempre, inclou intèrprets i grups emergents com ara Maïa Vidal i Núria Graham

Seguint el símil futbolístic que inspira el lema (Fooorça Aphònica!!) i la imatge gràfica d'aquest any (dels dissenyadors Enserio) es pot ben dir que el festival de la veu de Banyoles assoleix la seva dècima (edició) en un estat de forma excel·lent. Del 20 al 24 del mes que ve passaran per diversos espais de la ciutat 22 grups o solistes, en l'habitual mescla de noms consagrats (Joan Colomo, Manel, Puntí i Juan Perro), planter prometedor (Maïa Vidal, Núria Graham...) i artistes de la terra (Eduard Mas i Alba Bosch, per exemple), així com de gèneres i registres. És la fórmula primigènia a la qual no s'ha renunciat i que ha permès consolidar el festival. Als seus organitzadors –l'empresa Alter Sinergies i l'Ajuntament de Banyoles– els agrada definir Aphònica com un festival “artesà”, fet “des de Banyoles i amb la gent de Banyoles”. Ahir vam tornar a sentir aquestes definicions en la presentació de la dècima, un acte en què –com no podia ser d'altra manera– el director, Francesc Viladiu, i l'alcalde, Miquel Noguer, van comparèixer sota els pals d'una porteria del nou camp de futbol.

La cita banyolina ha estat escollida per a l'estrena del nou espectacle del quartet vocal femení Delikatessen, que interpreten a cappella clàssics com ara Je ne veux pas travailler i Amado Mío. D'altra banda, serà el primer cop que actuïn a la demarcació de Girona Man Ex Maqina (liderat per Max Moya, ex-Ojos de Brujo), l'Ensemble Pelegrí (porten un repertori de músiques medievals) i Núria Graham (jazz i soul filtrats per una interpretació molt personal). Hi haurà també presentacions de treballs a nivell de la demarcació, com ara el Casa en el aire de l'incombustible Juan Perro, o Home, del grup d'Esther Condal.

Música a bord

Cada any Aphònica mira d'incorporar un espai nou als seus escenaris. Aquest cop, una actuació (la de La Troba Kung-Fú canta al drac) es farà a bord de la barca de l'estany Tirona. També s'hi incorpora el mirador Joan de Palau (o Puig d'en Colomer), on cantarà Maïa Vidal. El teatre, l'auditori, la muralla, els claustres del monestir, la plaça del Teatre, l'Espai Eat Art i el club natació són els altres llocs on sonaran les veus.

En paral·lel

Les activitats paral·leles gairebé podrien bastir un altre festival. Se n'han programat dotze, d'entre les quals Viladiu va destacar l'exposició Aficionats a la Llotja del Tint, en la qual es podran veure obres de diversos artistes inspirades en el festival.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
MÚSICA

El 25è Mercadisc guixolenc, fira de col·leccionistes musicals, diumenge

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El museu que recupera l’art de la censura soviètica

Nukus (Uzbekistan)
CRÒNICA

Amors còsmics a Tàrrega, de nou

COMUNICACIÓ

Un nou concurs musical i el retorn dels Òscars, entre les novetats del 3Cat

SANT JOAN DESPÍ

El Truffaut estrena temporada amb un cicle d'Alfred Hitchcock

GIRONA
MÚSICA

Cancel·len el festival Reggus d’aquest cap de setmana per la pluja

REUS
Cultura

Identificada una punta de llança de fa més de 50.000 anys a l’Abric Romaní de Capellades

Capellades

L’Ajuntament rep en cessió ‘Retrat de Miquel Oliva Vilar’, de Ricard Guinó

GIRONA
Jordi Savall
Músic

“La música és el camí més curt per dialogar amb altres cultures”

Bellaterra