cultura

L'ADAC premia Albert Jané i l'entitat Àkan

L'Ateneu d'Acció Cultural lliurarà divendres vinent els seus premis de normalització a l'Auditori Josep Irla

L'Ateneu d'Acció Cultural (ADAC) lliurarà divendres vinent el XXVII Premi a la Normalització Lingüística i Cultural a l'escriptor i lingüista Albert Jané i Riera, que va ser director de la revista Cavall Fort, i a l'associació Àkan de suport i acollida d'immigrants, pel que fa a entitats. Àkan, que funciona des del 2003 a Girona i Salt, desenvolupa una important tasca social en diferents àmbits, que inclouen també les classes de català per a immigrants i el Cor Àkan, format per nouvinguts d'origen divers.

Els dos guanyadors han estat elegits mitjançant una votació popular realitzada durant l'abril, amb quatre candidats en cada categoria. Pel que fa al premi personal, també eren candidats l'empresari Joaquim Vidal, president de la Fundació Valvi, i dos nord-catalans, l'escriptor Joan-Lluís Lluís i l'activista Daniela Grau. Els altres candidats del premi a entitats eren l'associació de foment del glosat Cor de Carxofa, el Festival Internacional de Música de Cantonigròs i els Amics de la Unesco de Girona.

En el mateix acte, que tindrà lloc a l'Auditori Josep Irla de l'edifici de la Generalitat a Girona (20 h) i inclourà un parlament del filòsof i professor de la UdG Josep Maria Terricabras, també s'hi entregaran els reconeixements a la millor carta al director i el millor article publicats a El Punt Avui durant l'últim any, relacionats amb la llengua catalana.

El reconeixement a la millor carta serà per a Àngela Jané i Riera, per Pic, pic..., i pel que fa a l'article, el guardonat serà Germà Capdevila i Vernet, per Català subtitulat. Àngela Jané rebrà com a premi una subscripció d'un any a El Punt Avui. Segons el president de l'ADAC, Joan Sibill, destaca el gran nombre de cartes i articles sobre llengua publicats a El Punt Avui des de l'anterior edició del premi. “Sempre hem tingut l'esperança que algun dia ja no siguin necessaris els nostres premis, i tot i que ara estem més a prop que mai d'aquesta fita, la veritat és que tampoc es pot assegurar que la independència de Catalunya garanteixi al cent per cent el futur de la llengua”, afegeix Sibill.

El ‘pare' dels barrufets

Albert Jané i Riera (Barcelona, 1930), escriptor i lingüista de llarga trajectòria, és sobretot conegut per haver estat redactor des del 1963 i director entre el 1979 i el 1997 de la revista infantil Cavall Fort, on va adaptar al català el millor còmic francès i italià i, entre altres mèrits, va tenir la feliç idea de batejar Les Schtroumpfs del belga Peyo com Els barrufets. “Em fa molta il·lusió rebre aquest premi com a reconeixement a la meva trajectòria de més de 50 anys de dedicació a la llengua”, afirma Jané, que recorda que ara fa 25 anys ja va recollir el premi ADAC concedit a Cavall Fort, el 1988. “Aquella nit vaig tenir l'oportunitat de parlar amb Francesc Ferrer i Gironès, un home amb un ideari molt sòlid i ferm, i també hi vaig conèixer el lingüista valencià Vicent Pitarch, amb el qual després ens hem fet molt amics”, rememora Jané.

Jané, que és autor de diversos llibres i ha participat en la redacció de la Gramàtica essencial de la llengua catalana (1967) i el Diccionari català de sinònims (1977), continua molt actiu: com a membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, treballa actualment en la nova gramàtica i en el nou diccionari de l'IEC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.