cultura

Porta de transició

Al Jarreau, Jorge Drexler, El Cigala, Buena Vista Social Club, Alexei Volodin i Manel seran al 51è Festival de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols, gestionat per Bitò

“El festival és un tresor que hem de cuidar per la ciutat i pel país”, afirma el regidor de Cultura

“La 51a edició de la Porta Ferrada, un festival de transició.” Així titula Salvador Sunyer, directiu de Bitò i ara també coordinador general del festival de Sant Feliu de Guíxols, el seu text de presentació del programa d'aquesta edició, la primera que dirigeix Bitò (Teatre de Salt, Temporada Alta) després d'haver guanyat recentment el concurs públic per gestionar el festival, només per aquest any. Ahir l'alcalde, Joan Alfons Albó (CiU), va remarcar que aquest mateix any es convocarà el nou concurs que decidirà quina empresa s'encarregarà en els propers anys de la Porta Ferrada, “el festival més antic de Catalunya i un tresor que hem de cuidar per la ciutat i pel país”, en paraules del regidor de Cultura, Pere Albó (PSC).

Tot ha anat gairebé contra rellotge en les últimes setmanes, però el festival ja va posar ahir a la venda les entrades, just després de presentar a l'Ajuntament de Sant Feliu un programa de 21 propostes, concentrades en el mes que va del 19 de juliol al 17 d'agost. Hi ha, per exemple, l'únic concert que oferirà Al Jarreau aquest estiu a Catalunya –aprofitant que dos dies abans actua al festival de jazz de Marciac (França)–; l'Orquesta Buena Vista Social Club amb Omara Portuondo i Eliades Ochoa, el pianista rus Alexei Volodin, Manel, Jorge Drexler, Diego El Cigala, Niña Pastori, el Quartet Casals, La Pegatina i altres artistes que formen un cartell “variat i equilibrat”. “Hem fet una programació de música, teatre i dansa per a un públic molt ampli on gairebé tothom podrà trobar alguna cosa interessant”, va remarcar ahir Sunyer, que va subratllar que l'objectiu de Bitò és “professionalitzar” la gestió del festival, mentre que Albert Mallol en manté la direcció artística. Per començar, s'ha fet un bon exercici de transparència, publicant en el mateix dossier de presentació del festival un pressupost molt detallat que, pel que fa a ingressos, suma als 400.000 euros de la subvenció pública –aportada per l'Ajuntament al concurs públic, però coberta previsiblement amb ajuts supramunicipals de la Diputació de Girona, la Generalitat i l'Estat– 170.000 euros de la venda d'entrades i 45.000 euros de patrocinadors privats. D'aquest pressupost de 615.000 euros, 250.000 euros es destinaran a la contractació dels artistes, 194.000 euros a la producció tècnica i 68.500 euros a promoció, com a partides principals.

Debut de Josep Ribera

El festival s'obrirà el 5 de juliol amb un concert a l'església del monestir del pianista Josep Ribera, que viu a Copenhaguen i, tot i haver nascut a Sant Feliu fa 72 anys, no hi ha actuat mai fins ara. Aquest concert, amb obres de Beethoven, Mendelssohn, Liszt i Ravel, està plantejat com una presentació del festival a la ciutat, ja que una de les prioritats de Sunyer és que tot Sant Feliu es faci més seu el festival. En la mateixa línia s'ha programat el cicle de concerts gratuïts Música a la ciutat, en espais tan diferents com ara la plaça del Mercat, la casa Trachsler i l'Escola de Música. En la presentació de la 51a edició tothom va coincidir a subratllar que la gran especificitat de la Porta Ferrada respecte a altres festivals d'estiu de la Costa Brava és que té una ciutat al darrere i que ha de servir, justament, per promocionar Sant Feliu de Guíxols.

El Duke i Carner, revisitats

El Festival de la Porta Ferrada ha preparat un Memorial Duke Ellington que el 15 d'agost reunirà a l'Espai Port The American Spiritual Ensemble, format per una dotzena de vocalistes, i la Barcelona Jazz Orquestra, amb els pianistes Ignasi Terraza i Tedrin Lindsay i la direcció d'Everett McCorvey. Una altra producció destacada serà la primera entrega de l'òpera Nabí, composta per Rafael Subirachs –present ahir a l'acte– a partir del poema narratiu de Josep Carner, que es finançarà en part a través de Verkami.

Trencant una inèrcia de 50 anys

X. Castillón

Són temps de canvis, de trencar inèrcies encara que hagin durat mig segle i “canviar per millorar”, com va dir ahir l'alcalde de Sant Feliu, acompanyat ahir també pel president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, i el coordinador dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Antoni Baulida, tots dos fent costat a un festival que ara, sota la direcció de Bitò, té el repte de millorar en els seus tres eixos bàsics: la programació, la producció i la promoció.

L'any passat, el del 50è aniversari, es va anunciar que aquesta celebració s'allargaria també a la 51a edició, la d'aquest any, i també es va insistir que el festival aniria estenent progressivament les seves activitats al llarg de tot l'estiu i més enllà, per no contribuir encara més a l'estacionalitat turística, però les dues idees s'han hagut d'abandonar en aquesta edició. “Hem hagut de ser pràctics”, va dir l'alcalde, que va remarcar que, tot i que aquest any el festival es concentra al pic de l'estiu, entre mitjan juliol i mitjan agost, per més endavant es manté la idea de repartir més les seves activitats en el temps.

Sobre la idea de continuar celebrant aquest any el 50è aniversari, Albert Mallol va dir que, del programa previst per fer-ho, se n'han preservat tres coses: el concert de Josep Ribera, l'òpera Nabí de Rafael Subirachs i l'espectacle Carmen, de la Cia. Antonio Gades, que tancarà la trilogia presentada per la companyia a la Porta Ferrada en els últims anys.

“Hem d'intentar no fer coses que no tinguin sentit. La competència entre festivals està bé, però no si es converteix en una subhasta pel mateix artista. Cada festival ha de tenir la seva personalitat pròpia”, va dir Salvador Sunyer com a declaració d'intencions. Pere Albó va ser més pragmàtic: “Ara hem de menjar poc i pair bé per passar el temporal.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.