Art

GABINET. DE. CURIOSITATS

ARtur ramon navarro

Giacometti, 46 rue Hippolyte-Maidron, París

De la mateixa manera que podem llegir tot l'art del segle XX estudiant només Picasso, la solitud de l'home modern, la incomunicació, la trobem condensada en les escultures anorèctiques de Giacometti. Hi ha una fotografia que m'emociona. Es tracta de la que va copsar Henri Cartier-Bresson i ens mostra Giacometti creuant un carrer a París protegint-se amb l'abric alçat per sobre el cap sota la pluja: Giacometti com un Giacometti. Si ens apropem veurem que al mur hi ha una placa amb el nom del carrer: rue d'Alésia, que fa cantonada amb la d'Hippolyte-Maidron, que és on l'artista tenia el seu estudi a Montparnasse.

No hi ha en la història de l'art del segle XX un estudi d'artista més llegendari que aquest. En les quatre parets plenes de dibuixos que tan bé va copsar Brassaï que contenien els divuit metres quadrats del seu taller, Giacometti va desenvolupar tot el seu món durant quaranta anys, d'ençà que el va llogar el 1926 i fins a la seva mort, el 1966. Allà va conèixer la seva dona Annette i va dedicar centenars de dibuixos, pintures, gravats i litografies a representar els seus models i el mateix estudi. Allà va crear les escultures d'homes allargats que sempre caminen en cerca del no-res mentre les dones es queden immòbils.

Fa poc, a l'exposició Giacometti. Terrenos de juego, vaig tenir la sort d'enfrontar-me directament a un d'aquests avatars giacomettians i una lleu esgarrifança em va recórrer l'esquena quan darrere la seva mirada de bronze vaig reconèixer la desesperança d'aquest món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Visa pour l’Image marcat per la guerra de Gaza

Perpinyà
música

La Fireluche i Joan-Lluís Lluís estrenaran l’experiment ‘Pareidolia’ al sisè cicle El Generador

girona
TEATRE

Croàcia celebra la Diada de Catalunya amb el record de Pau Casals a la Casa Blanca

BARCELONA
Llibres

El nou projecte editorial d’Abacus Futur publicarà 250 novetats en català i castellà el 2025

Barcelona
cinema

Tres clàssics per celebrar els 90 anys de Sophia Loren

Barcelona
TEATRE

El tàndem Galceran-Belbel tensa la comèdia amb una situació de terror

BARCELONA
cinema

El 36è Festival de Cinema de Girona estrena la primera part dijous

Girona
cinema

Steven Soderbergh i Geoffrey Rush visitaran Sitges

Barcelona
ARTS EN VIU

Rècord: Barcelona supera els tres milions d’espectadors

BARCELONA