Territori

teatre

C.F

Una joia del teatre medieval a la Selva del Camp

Comencen els assajos d'El Misteri de la Selva', el drama assumpcionista més antic d'Europa en llengua romànica

El Misteri de la Selva és el drama sacre assumpcionista més antic d'Europa en llengua romànica, que es representa a la Selva del Camp (Baix Camp) de forma ininterrompuda des del 1980. L'escenificació implica cada any més d'un centenar de persones, que fa pocs dies van començar els assajos. Enguany les representacions tindran lloc els dies 14 i 15 d'agost a l'església renaixentista de Sant Andreu Apòstol de la Selva. El tema central de l'obra, l'Assumpció de Maria al cel, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, El Misteri de la Selva “és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval”, segons apunten els organitzadors –el Patronat del Misteri de la Selva–, que recorden que la representació va rebre el premi nacional de cultura popular a la millor iniciativa artística l'any 1994. El text, anònim, el va trobar l'historiador local Joan Pié en una llibreta dipositada a l'Arxiu Parroquial Selvatà, juntament amb altres textos de la senyoria de Prades i Mont-ral de mitjan segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l'Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment. Si bé el text és anònim, diverses referències, com ara una cita a l'església medieval de Santa Maria del Miracle, fan pensar que es va escriure a Tarragona.

El fil argumental del Misteri porta Maria des de casa seva, lloc de la seva mort, fins a l'indret on és sepultada i, finalment, fins a la glòria celestial. Cadascun dels dos grans passos de l'acció dramàtica (mort i sepultura, resurrecció i glorificació de Maria) és assenyalat per una baixada de Jesucrist des del cel, acompanyat d'àngels i de sants. Un altre dels atractius de la representació és que “permet gaudir del refinament del lèxic trobadoresc i dels cants a cappella, que són interpretats majoritàriament amb la mateixa tonada que indica el manuscrit original”, segons els seus responsables, que hi afegeixen que els cants pertanyen al repertori gregorià i polifònic dels segles XIII i XIV.

El primer
La Representació de l'Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d'un drama assumpcionista català, anterior al Misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, i al Misteri d'Elx.
El mISTERI DE LA SELVA
Drama sacre
Dies: 14 i 15 d'agost
Lloc: església de Sant Andreu Apòstol de la Selva del Camp


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ARTS ESCÈNIQUES

La històrica Sala Muntaner reobrirà a la tardor amb una cartellera basada en l’humor

BARCELONA

José González cancel·la el concert al festival de Porta Ferrada

SANT FELIU DE GUIXOLS

El Danseu converteix un paller de les Piles en un teatre

BARCELONA
Andreu Martín
Novel·lista i guionista de còmics

“Vaig aprendre a llegir amb la col·lecció ‘La Cua de Palla’”

Barcelona
Luz Casal
Cantant

“El més important per a un artista és la sensació de llibertat”

Barcelona
ARTS EN VIU

Caixafòrum programa una vetllada de circ a Casaramona

BARCELONA
ARQUITECTURA

‘Parlaments d’aigua’, la proposta catalana per a la Biennal d’Arquitectura

BARCELONA
ART

L’artista Refik Anadol estrena una quarta obra exclusiva per a la Casa Batlló

BARCELONA
Cultura

Primeres cinc figures de la imatgeria festiva declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Vilafranca del Penedès