Música

disc

g. vidal

Fumigant amb perfums forts

Les dones macabres, segon disc de Nico Roig en la seva faceta de cantautor, renova la condició de “talent a descobrir” d'aquest músic a cavall de Barcelona i Brussel·les que ara fa dos anys, amb Tonada del genoma humà (tastin almenys, i ni que sigui per via de Youtube, una cançó: Autobús buit), ja va revelar-se com una de les veus més delicioses de la cançó amb ànima inquieta de Barcelona. Emparat, com aleshores, per la discogràfica de Pau Vallvé (que ha gravat totes les bateries i a qui, aquests últims mesos, ha acompanyat, com a guitarrista, en la gira de De bosc), Roig entrega Les dones macabres, un disc menys introspectiu que l'anterior on, tanmateix, el músic fa valer les seves grans armes: un domini tècnic amb la guitarra infinitament per sobre d'altres cantautors de l'escena local i una estètica en el terreny de la composició que s'allunya d'esquemes típicament anglosaxons per abraçar-ne de reminiscència francesa. Es nota, això últim, en la manera de cantar Les dones macabres, una cançó en la qual Roig esprem a fons el sarcasme –salvatge i molt en la línia d'Albert Pla– que domina una part important del disc: “Les dones macabres / que es destrossen els turmells / i els dits dels peus / amb sabates dues talles més petites / dues talles més cruels. / I que ofeguen l'olor del seu cos / fumigant-se amb perfums forts / convertint-se en un munyó / amb olor de flors”, canta Roig, sense pietat. “Ja no sé si puc més / o si aquest petit més que puc / val la pena. / Em sento com una gamba, / com una gamba que han tret del mar”, confessa a La gamba, un altre dels temes estel·lars d'un disc minat de lletres bomba.

El treball, que a mesura que avancen les cançons (deu, en total, de poc més de mitja hora en total) s'endinsa en terrenys més onírics, es caracteritza també per la utilització de dues “escultures sonores” Baschet, dos instruments de vidre fregat amplificat acústicament per unes pantalles de metall que donen a l'instrument una intensa reverberació i que acompanyaran Nico Roig en una gira de presentació del disc que tindrà la seva presentació oficial el 24 d'octubre a la Pedrera.

les dones macabres
Nico Roig
Discogràfica: Amniòtic Records


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.