cultura

Crítica

cinema

Món devastat pels zombis

La pel·lícula no s'articula mai
des d'una visió de conjunt sobre la catàstrofe

El llibre World War Z: an oral history of the Zombie War, de Max Brooks, parteix de l'existència d'una hipotètica guerra dels humans contra els zombis. Diversos supervivents expliquen la seva vivència mentre, com si fos una versió moderna de les guerres del Peloponès de Tucídides, es va explicant la visió subjectiva d'un gran conflicte mundial. Encara que la idea central de la pel·lícula de Marc Forster –qui recorda Monster's Ball?– sigui la de mostrar una guerra planetària contra els zombis, la pel·lícula rebutja el mosaic de subjectivitats i es dedica a mostrar l'inici de la guerra mundial, centrant-se sobretot en la recerca desesperada d'un antídot per part dels humans.

A diferència d'altres pel·lícules de zombis –i de la sèrie Walking dead–, no hi ha una relació metafòrica entre el zombi com a exclòs i com a desheretat i la idea de la supervivència en un món en crisi. El punt de partida de Guerra Mundial Z seria sobretot la idea de la catàstrofe, de l'Apocalipsi planetari.

Els primers moments, en què una família de Filadèlfia es troba atrapada en una gran catàstrofe, marquen les bases de la típica pel·lícula de supervivents. La mare i els tres fills es refugiaran en una nova versió de l'arca de Noè, mentre el pare –Brad Pitt– lluitarà per salvar la humanitat. En els primers moments tot sembla indicar que ens trobem en una nova versió de 2012, o de qualsevol fantasia semblant sobre la fi del món. Aquest plantejament típic de pel·lícula de catàstrofe minimitza la força dels zombis, que esdevenen una plaga planetària sense entitat i que prenen un cert protagonisme cap a la part final de la cinta. Guerra Mundial Z no s'articula mai des d'una visió de conjunt que intenti mostrar la catàstrofe planetària, sinó a partir d'un seguit d'escenes aïllades que volen oferir atracció i espectacularitat a baix preu.

Malgrat els seus deliris, Guerra Mundial Z té un moment peculiar. Després de travessar mig món, l'heroi decideix refugiar-se a Israel ja que és l'únic lloc emmurallat i protegit davant d'una invasió zombi. Després de molts anys de conflicte, Israel ha aconseguit crear una muralla al seu voltant i això l'ha convertit en un país immune a les invasions de l'alteritat. La metàfora clarament sionista sorgeix com un episodi aïllat al mig d'una història planetària en què els altres són vistos com el resultat d'una gran plaga bíblica i en el qual les muralles de Sió també acabaran essent enderrocades.

Guerra Mundial Z
Director: Marc Forster. Int.: Brad Pitt, Mireille Enos
EUA, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.