cultura

Fundació Tharrats d'Art Gràfic

Univers maculatura

El cofundador de Dau al Set, Joan Josep Tharrats, va cedir l'any 1991 a Pineda de Mar el seu fons artístic per crear una fundació destinada a conservar la seva obra i a donar-la a conèixer

L'entitat ha ocupat des de llavors dos espais poc apropiats i ara enllesteix la que vol ser la seu definitiva, a l'edifici històric de l'antiga biblioteca municipal

Va dotar de valor unes peces que li van donar ressò internacional

Foc d'encenalls. Així es podria definir la relació que ha tingut durant vint-i-dos anys la Fundació Tharrats d'Art Gràfic amb la població que va voler ser--ne seu, Pineda de Mar. Després de la gran aposta, i l'esforç suprem, del municipi per dissenyar un espai on poder custodiar el fons d'un dels fundadors del grup artístic d'avantguarda Dau al Set, Pineda ha deixat esllanguir la flama d'aquest espai de creativitat i ha perdut, fins ara, l'oportunitat de ser un lloc de referència de la cultura catalana contemporània. Avui, però, apareix la darrera oportunitat per donar a Joan Josep Tharrats l'escenari que es mereix i per mostrar als pinedencs, i a la resta de visitants, la riquesa patrimonial d'un artista amb majúscules. L'Ajuntament té previst inaugurar durant la Setmana Santa de l'any vinent la seu definitiva de la Fundació Tharrats a l'antiga biblioteca municipal, en ple cor de la població. Però abans d'arribar al final del trajecte cal fer una ullada al passat.

Joan Josep Tharrats (Girona, 1918-Barcelona, 2011) va ser un artista polifacètic, inquiet i experimentador amb materials i textures que va coquetejar amb l'impressionisme, es va fer gran amb l'art abstracte i va crear un univers plàstic propi on va descobrir una tècnica, les maculatures, que l'acabarien identificant. Les maculatures no són res més que els fulls que, en la tècnica de la impressió, surten defectuosos. Tharrats va veure més enllà de l'equivocació i va dotar de valor unes peces que li van acabar donant ressò internacional. Sens dubte, l'artista és un dels exponents més importants del moviment d'avantguarda sorgit de les cendres i el desert cultural deixat a Catalunya després de la Guerra Civil. La vinculació de l'artista amb Pineda es forjà a partir de la insistència i del contacte personal. L'any 1989, l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Pineda va demanar a Tharrats que exposés al municipi. L'home, sense massa ànims, va acabar acceptant i va iniciar una vinculació molt estreta amb la població. D'aquella primera mostra, Pintures, dibuixos, gravats i tapissos, Tharrats faria donació d'una de les peces al consistori. El collage Homenatge a Pineda primer seria portada del programa de festa major d'aquell any i, a continuació, es transformaria en un magnífic tapís que avui presideix la sala de plens. Durant el procés d'elaboració de la peça, amb viatges continus de l'actual director de la Fundació, Joan Pujadas, acompanyant Tharrats al taller del tapisser a Girona, es van anar enfortint els llaços. L'any 1990, Joan Josep Tharrats exposa Maculatures, il·lustra novament el programa de la festa major, i el 1992 en farà el pregó. Cada cop més, l'artista trobarà a Pineda el terreny abonat on crear un ens que continuï la seva tasca. D'ell va sorgir la idea de fer un centre d'art gràfic i d'implicar-se activament cedint un exemplar de cadascuna de les peces i gravats, a banda de fer donació de gravats d'altres artistes com Brossa, Guinovart, Clavé, Tàpies, Miró, Ponç, Fontserè i Subirachs. La Fundació Tharrats d'Art Gràfic va fer-se realitat el 6 d'abril de 1991... en el segon pis de l'edifici consistorial.

El lloc, clarament inapropiat, es va compensar amb la millor etapa que ha viscut l'entitat amb exposicions, conferències i actes d'homenatge a Vicenç Riera Llorca, Joan Miró i Joan Coromines. L'any 1996 seria l'últim en què Joan Josep Tharrats visitaria Pineda amb motiu d'una exposició d'art japonès. Amb 78 anys i una malaltia degenerativa diagnosticada, l'artista es va haver de retirar de la vida pública. La fundació seguiria el seu recorregut, però sense l'embranzida dels primers anys i amb una manca d'interès polític per creure-hi de debò dels governs posteriors. L'any 2006, coincidint amb la remodelació de la masia de Can Comas per convertir-la en epicentre cultural del municipi, la Fundació Tharrats s'hi va traslladar, al primer pis. Durant la inauguració, tots els discursos van incidir en la necessitat d'evitar que aquell fos “un espai expositiu mort” i hi va haver el compromís explícit per part del govern de garantir-ne una major activitat.

Vuit anys després, es posen les bases per dotar la Fundació del lloc que li pertoca. L'antiga biblioteca acollirà el fons i disposarà d'una sala d'exposicions adequada que doni “visibilitat” a tot el conjunt. El govern actual del PSC, del mateix color polític que el que va lligar l'arribada de Tharrats a Pineda, assegura que, aquest cop sí, hi haurà energia suficient per posar l'artista en el lloc on es mereix.

Les dades

Fundació Tharrats d'Art Gràfic

Adreça: Plaça Catalunya, 3

08397 Pineda de Mar (Maresme)

Tel: 93 767 15 60, extensió 219

Web : www.pinedademar.org

Horari d'atenció al públic: Dies feiners: de 18.00 a 21.00 h. Dissabtes: de 12.00 a 14.00 h. i de 18.00 a 21.00 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.