Un debat evidencia el desànim del sector cultural de Tarragona ciutat
Els ponents critiquen els efectes de la crisi en un sector que creuen deficientment gestionat
Unai Reglero, de l'associació Nanök-Künstainer; Assumpta Rosés, editora de la revista d'art Artiga, i David Aragonès, de l'associació Anima't, van coincidir a fer una diagnosi molt crítica de la gestió cultural de Tarragona. En línies generals, van ressaltar que les retallades dels pressupostos municipals de cultura han comportat una consegüent rebaixa, o pagament ajornat, de les subvencions, circumstància que perjudica la continuïtat de molts dels projectes que impulsen les associacions. Per exemple, en el cas concret de la revista Artiga, encara s'està pendent de rebre les subvencions municipals de 2008, per la qual cosa l'edició de la publicació ja acumula dos números de retard. Rosés, però, va matisar que el sector artístic també té part de culpa en la situació pel seu poc gregarisme: «Hi ha una cultura de la queixa, d'una banda, i de l'abandó, de l'altra.»
El quart ponent del debat, David Sancho, membre de la companyia de circ Passabarret, va ser l'únic que no es va mostrar del tot d'acord amb els llistats de greuges dels seus companys de taula, potser perquè la companyia té orígens vallencs i no tarragonins, o potser perquè el circ és un sector que fins fa ben poc no ha merescut cap mena de suport institucional: «La crisi potser ens ajudarà a posar-nos les piles. No hem d'esperar que algú ens faci la feina. En tot cas, només que ens ajudin.» I va reblar: «Potser el que passa és que els artistes no fem el que agrada a la gent.»
En el debat també hi va participar Carme Sais, membre de l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya i tècnica cultural de l'Ajuntament de Girona, que va contribuir al desànim general que regnava en el debat en comentar que els pressupostos municipals de Cultura de Girona i Lleida d'enguany quasi tripliquen els de Tarragona.
Futura plataforma
El debat Crisi i cultura, que va aplegar una seixantena de persones a la seu dels serveis territorials de Cultura, és una acció que van convocar fa unes setmanes algunes entitats culturals de Tarragona. Entitats que volen constituir una plataforma en defensa de la cultura i convocar accions reivindicatives i de protesta amb motiu dels problemes de gestió que consideren que té l'Ajuntament de Tarragona. El malestar es va accelerar a començaments de juliol, en què va cremar el Künstainer, l'espai d'art del Camp de Mart. Unai Reglero, director de l'espai, va explicar ahir que els ajuts de l'Ajuntament de Tarragona per a la programació del Künstainer de 2008 van arribar la setmana passada, just després de l'incendi: «Hem estat sis mesos programant sense cap pressupost.» Tampoc la regidora de Cultura, Carme Crespo, ha parlat encara amb el col·lectiu.
Pla de xoc per a les arts visuals
Florenci Guntín, de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, va presentar en el debat el pla de rescat de les arts visuals que ha redactat l'entitat i que s'ha lliurat al Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. El document fa una diagnosi de l'estat de salut de les arts visuals a Catalunya, que sempre ha esta delicat però que ara ja és greu com a conseqüència de la crisi econòmica. En el pla es proposen diversos tipus de mesures (des de les més immediates fins a les de reforma estructural), entre les quals hi ha augmentar la despesa pública de suport a les arts, habilitar línies de crèdits molt barats per a artistes, i crear plans d'inserció professional i d'ocupació. Guntín va explicar que la cultura aporta el 5 per cent del producte interior brut (i és, per tant, un sector econòmic com l'automobilístic, que sí rep ajuts públics per aguantar la crisi) i que la situació econòmica afecta directament la situació personal dels artistes. Així, s'ha incrementat el nombre dels que es donen de baixa del règim especial de treballadors autònoms perquè no poden pagar les quotes.