fotografia
Yurian Quintanas ausculta el batec lent de la natura
El guanyador de la dotzena edició de Joves Fotògrafs de les Comarques Gironines presenta ‘La fi dels dies' al claustre de la Diputació
El treball s'exposarà a partir del 31 d'agost a l'Off de Perpinyà
Corre pels boscos dels afores de Girona un home barbut i inofensiu que es basta amb el que li dóna la terra i no s'acostaria a l'asfalt que té a tocar ni per tot l'or del món. Yurian Quintanas (Amsterdam, 1983) el va trobar un dia que ell també voltava per aquelles arbredes oblidades, qui sap si també per allunyar-se del soroll de la ciutat, i va pensar que aquella forma de vida aparentment marginal conservava alguna autenticitat que el món urbà circumdant estava perdent de manera irreversible. N'ha trobat traces, d'aquestes vides arrelades sense ansietat a la naturalesa, a molts altres llocs: als masos i als entorns del Pla de l'Estany, a la Garrotxa, a l'Empordà... Quan fotografia la natura, alguns racons insòlits, freqüentment de nit, il·luminant-los amb prou feines amb la llum grogosa d'una llanterna, té la sensació que entra en contacte amb un batec que s'assembla al seu, un ritme més lent, més silenciós, una respiració de gegant que dorm. Quan retrata la gent que hi viu, en aquests llocs, els pagesos, els pastors, una masovera arraulida vora la llar de foc envoltada de gats, sent que és a tocar d'aquella autenticitat que també busca l'home dels boscos de la perifèria de Girona: una existència que no mana la pressa ni a l'arbre ni a la terra, que assumeix que s'han de prendre el seu temps i, doncs, que un pot tranquil·lament asseure's vora una pedra i esperar.
“No m'he sentit mai còmode enmig del ritme desenfrenat i multitudinari de les ciutats”, deia ahir Yurian Quintanas en la presentació, al claustre de la Diputació de Girona, de la trentena de fotografies que componen l'exposició La fi dels dies, amb què ha guanyat la dotzena edició del concurs de Joves Fotògrafs de les Comarques Gironines, organitzat per Inspai, el Centre de la Imatge de la corporació. El jurat va escollir les imatges de Quintanas per l'originalitat, la innovació i la qualitat tècnica, però hi ha sobretot una premonició, en el que mostren, una posició moral. És una mirada escèptica? Potser més aviat admonitòria: “Ens estem distanciant massa de la natura, i potser caldria reflexionar sobre el que això comporta. Hauríem de saber viure més tranquils.” En les imatges que presenta a Girona fins al dia 27 i que a partir del 31 s'exposaran a la Médiathèque del Festival Off de Perpinyà, coincidint amb el Visa pour l'Image, hi ha una reivindicació d'aquest vincle fràgil amb una natura de la qual cada cop menys reconeixem el llenguatge, on pocs serien capaços sobreviure sense suports tecnològics.
LA DATA
A la caça dels nous talents
El programa Joves Fotògrafs de les Comarques Gironines promogut pel Centre de la Imatge de la Diputació, Inspai, ha arribat a la dotzena edició amb l'objectiu més que satisfet. La descoberta de nous talents i el treball de difusió subsegüent que permet als autors seleccionats presentar el seu treball en un extens àmbit territorial, a través de les facilitats que s'ofereixen als municipis gironins perquè l'acullin, està contribuint a crear un públic receptiu al mitjà fotogràfic. L'última d'aquestes sorpreses és la de Yurian Quintanas, fill de mare holandesa i pare català, que ha crescut entre Banyoles i Cervià de Ter. Convençut que “no fa falta viatjar gaire lluny per trobar coses interessants per fotografiar”, ha trobat en el seu entorn quotidià un món desconegut carregat de secrets i misteri.