Cinema Estrena

estrena

B.S

Serrat i Sabina fan les Amèriques

Serrat o Sabina pertanyen a universos ben diferents, però no paral·lels: les seves músiques i lletres ens parlen de personatges, d'històries, de mons distints, però d'alguna manera són complementaris. L'amistat que els uneix, la complicitat que es fa evident quan estan junts, ha quallat en tres discos i un parell de gires que els han portat a recórrer Amèrica Llatina. El documental El símbolo y el cuate segueix una d'aquestes gires i posa en evidència la història d'amor de Serrat i Sabina amb el continent, i l'empremta que aquest els ha deixat a ells.

El 2012, el periodista Francesc Relea va seguir el tour de Dos pájaros contraatacan i va acabar amb 90 hores de gravació. Després va afrontar el martiri de reduir-les a 82 minuts, els que mostren el pas de la gira per Mèxic DF, Buenos Aires, Lima, Santiago de Xile i Montevideo. “No se sap fins a quin punt Serrat i Sabina estan arrelats a tot el continent llatinoamericà”, va afirmar Francesc Relea a Sant Sebastià. Al llarg del documental, els cantants apareixen amb amics de diferents ciutats, cantant, darrere l'escenari, viatjant, menjant... També es recupera material d'arxiu de vells concerts. La personalitat dels dos músics i l'amistat que els uneix van prenent forma al llarg del metratge.

“Tots dos hem tingut la sort de fer música durant molts anys i la gent ha construït quadres de la seva vida amb aquest fons musical; no hi ha més que això”, va afirmar el cantautor català al festival basc. Per la seva banda, Sabina va dir que va començar la seva relació amb Amèrica Llatina aprofitant “el caminet” que va obrir Serrat el 1975, amb una gira de cinc mesos i 85.000 milles en autobús, quan no podia tornar a Espanya a causa d'unes declaracions que havia fet.

El documental troba els moments més emotius en els vells episodis rememorats, sobretot concerts de Serrat en èpoques difícils, i en la sensació que respira tot el conjunt de testimoni d'un temps que s'acaba: els dos cantautors i els músics insinuen que probablement és la darrera gira.

El símbolo y el cuate
Direcció: Francesc Relea Gènere: documental País: Espanya, 2013


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.