Sense cultura

ART

MONTSE FRISACH

La xarxa refà els forats

Dues galeries de nova fornada s'inauguren al principi de temporada a Barcelona: la Santa Teresa Espai d'Art, a Gràcia, i la Cyan Gallery, al barri del Born

En un moment en què el sector de les galeries d'art es replanteja el seu futur i busca noves fórmules és estimulant veure com encara s'engeguen noves iniciatives. Durant la temporada passada es van produir alguns tancaments de galeries traumàtics, però els forats a la xarxa es van recosint de nou i en altres casos són substituïts per una tela nova. De moment en aquesta nova temporada, acabada d'estrenar, han aparegut dues noves galeries en ple centre de Barcelona i totes dues d'art contemporani.

Una d'elles es va inaugurar la setmana passada i ja és una peça fonamental d'un tram del carrer de Santa Teresa, al barri de Gràcia, que ja disposa de tres espais dedicats a l'art contemporani. Davant per davant de la galeria Hartmann La Santa i de la galeria Tagomago (que també ha estrenat un local més gran), acaba d'obrir la Santa Teresa Espai d'Art, impulsada per Mabel Perissini i Lola Gispert, dues dones emprenedores que provenen del teatre i de l'audiovisual, i que ara han decidit obrir-se camí en el món de les arts visuals. Les galeristes, que ja disposaven d'un local ple d'encant que havia estat una productora, van participar la passada primavera en el festival Mirades de Dones, amb una exposició al mateix espai. L'èxit de la iniciativa les va animar a pensar que tot plegat podria tenir continuïtat, i aquest ha estat el germen de la nova galeria. En aquest camí, les acompanya Elina Norandi, directora del festival Mirades de Dones, que ara ha passat a ser també directora artística del nou espai. Norandi és qui ha seleccionat els artistes que hi exposaran durant la temporada. “Donarem prioritat a la pintura, la fotografia i l'obra gràfica, però no descartem altres disciplines”, explica Gispert. Peressini insisteix en la professionalitat del Santa Teresa Espai d'Art: “No volem ser alternatius, defensem que l'artista pugui viure del seu treball.”

La galeria s'ha obert amb una exposició de la pintora brasilera resident a Barcelona Clarissa Cestari, que presenta una sèrie de teles abstractes en blanc i negre. “La nostra programació tindrà dues vessants: d'una banda, artistes majors de 35 anys que ja tenen una trajectòria, però que no són suficientment coneguts; de l'altra també estarem amatents als nous artistes emergents”, explica Perissini. Volen començar a anar a fires l'any que ve (“petites”, matisen). Són conscients de l'aventura que suposa obrir una galeria en l'actual context de crisi, però elles ho veuen com un estímul: “Hi ha crisi, però els artistes continuen creant.”

Una galeria al Born

Al barri del Born, d'altra banda, és on està previst que s'inauguri el pròxim 24 d'octubre la galeria Cyan. Durant els anys de la febre olímpica, el barri del Born havia estat una zona important de galeries, però la vitalitat de la zona va decaure. Ara la nova sala és una iniciativa d'una altra dona emprenedora, Ana Zaragoza, que també ha deixat la direcció artística a un comissari independent, Olivier Collet, responsable del centre de producció artística Homesession: “Tinc llibertat total per crear una línia contemporània, que inclogui artistes emergents i de mitjana carrera, tant espanyols com estrangers.”

La galeria obrirà amb una exposició col·lectiva titulada La barrera del temps, sobre la representació de l'arquitectura per part dels pintors. La Cyan, que ocuparà un local del carrer Fussina, vol ser una galeria a l'ús però també un “espai dinàmic, on passin coses i obert als estudiants i als col·leccionistes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.