Metamorfosis d'art a Perpinyà
El nou Centre d'Art Contemporani Walter Benjamin s'inaugura dissabte a la capital rossellonesa
La capital de la Catalunya del Nord no tenia cap infraestructura pública dedicada a l'art contemporani. La proximitat i el prestigi del Museu d'Art Modern de Ceret, a la comarca del Vallespir, havien fet dubtar de la conveniència de dotar-se d'una estructura museística d'aquestes característiques els successius responsables de la cultura de l'Ajuntament perpinyanès.
Finalment, Perpinyà obre, ara, el centre d'art contemporani que ha batejat amb el nom de Walter Benjamin, pensador i filòsof alemany que va fer una breu estada a la Catalunya del Nord l'any 1940 fugint del règim nazi per arribar a Portbou, on es va suïcidar.
Per la inauguració d'aquest centre d'art s'ha triat l'exposició Métamorphose (s) 1883/ 2013. Entropia 1 L'exposició intenta reflexionar sobre “quin rol té l'ésser humà quan les mutacions arriben a transformar el seu cos i la seva identitat”.
La pregunta que porta implícita l'exposició és com s'adaptaran els homes i les dones a les metamorfosis planetàries actuals o futures, si ho faran de grat o per força. L'exposició està organitzada en un recorregut “al voltant d'unitats d'ambient que agruparan temes, estils i gèneres” amb una voluntat declarada de dissidència enfront de la “hiperespecialització i els judicis d'experts” en el món de l'art. Amb la participació de nombrosos artistes, les instal·lacions barregen pintura, dibuix, desing, street-art, creació sonora, fotografia, documentals, vídeo i cinema. La direcció del centre emana de la regidoria municipal de Cultura, sense que s'hagi donat a conèixer cap nom per la seva direcció. Des l'Ajuntament s'afirma que amb la primera exposició es vol reivindicar “una lliure circulació entre formes d'art que han estat separades arbitràriament”. Hi haurà una segona exposició amb el títol Entropia en els mesos vinents, després que aquesta primera aposti per “fer una aposta positiva sobre l'avenir en uns moments en què tots els instruments de comunicació certifiquen que el demà serà pitjor que l'avui”. Aquesta primera edició vol afirmar que un altre món és possible, “en què la producció de béns, serveis o hàbitats s'acompanyarà d'un suplement d'art i d'una nova formulació de la riquesa”. Amb Entropia 1 es vol reivindicar “el retorn de l'art en la industria i l'hàbitat i participar així en el moviment de reinventar el món”. L'exposició durarà del 13 d'octubre al 20 de desembre i es troba repartida en dos llocs emblemàtics del centre de la ciutat. L'antiga escola de Belles Arts de la plaça del Pont d'en Vestit, seu del centre, i a l'antic convent dels Mínims, un dels llocs més visitats cada any durant el festival de fotoreportatge Visa pour l'Image. Els dos indrets formen part del patrimoni històric i arquitectònic de la capital nord-catalana. Es pot visitar de dimarts a diumenge de dos quarts d'onze del matí fins a les sis de la tarda.