Música

FESTIVAL

Guillem vidal

La via del diàleg

El Connexions, un dels festivals musicals més sucosos de la tardor, proposa aquestes pròximes setmanes a l'Apolo sis trobades musicals, sovint insòlites

El Festival Connexions, l'any passat, en la seva primer edició, va regalar algunes de les actuacions més estimulants –també imprevistes–de la temporada: Josele Santiago, canoner de Los Enemigos, amb els Very Pomelo de Xarim Aresté a la rereguarda; l'empordanès Sanjosex posant-se en sintonia amb el guitarrista de flamenc Chicuelo, en un espectacle amb bailaora inclosa, o Bombino, guitarrista del Níger de poders hipnòtics, establint vincles, de ressonàncies igualment flamenques, amb el cantant Salao i el guitarrista Jaco Abel. “Ja des dels anys en què fèiem el Sobretaula [un cicle de “petits concerts impossibles” que es va passejar per tot Catalunya i que proposava, en exquisit format acústic, actuacions de parelles inèdites de músics catalans] ens ha agradat fer interactuar els músics”, diu Xavier Riembau, del segell Bankrobber, editora d'artistes com Guillamino, Mazoni i El Petit de Cal Eril, i, en aquesta aventura, organitzadors del Connexions conjuntament amb el Taller de Músics. “El primer diàleg de tots és que una discogràfica com la nostra s'aliï amb el Taller per a una aventura com aquesta”, reconeix Marçal Lladó, també de Bankrobber.

Jotes, havaneres i Pere Tàpias

Amb la sala Apolo de Barcelona, on aquest any es faran els sis concerts del cicle, com a tercer partner del projecte, el Connexions ha cuinat per aquestes pròximes setmanes un cartell que, ben segur, el reforçarà entre els festivals amb més personalitat de la tardor. La primera cita, demà, té la marca Bankrobber: Isaac Ulam i José Domingo presentaran Temple d'aigua i llum, un disc “fet de manera fidel als patrons tradicionals mediterranis.” “Tot i que mai no ens hauríem imaginat que editaríem un disc de jotes, havaneres i amb una versió de Pere Tàpias, Temple d'aigua del llum ens té emocionats des del principi; és la nineta dels ulls del que hem editat enguany”, explica Riembau. Aquesta i la unió, el 17 de novembre, de Mau Boada (Esperit!) amb el belga Arnold de Boer (cantant del grup The Ex, en aquesta ocasió en la seva faceta en solitari amb el nom de Zea), són les úniques infiltracions bankrobberianes en el cartell, que el 17 d'octubre presentarà dues novetats de Foehn, un dels segells que millor ha contribuït a agitar el panorama independent aquests últims anys, i amb qui Bankrobber ja es va aliar pel cicle de concerts que, a inicis d'any, van organitzar a la Beckett, i que el 2014 es repetirà. Es tracta, d'una banda, de la unió entre el granadí Víctor Herrero i la nord-americana Josephine Foster i, de l'altra, de Nico Roig amb Maria Monferrer, que avançaran les cançons –“clares i d'una bellesa clàssica”, es diu en el programa– del seu futur disc conjunt.

El retrobament de la cantant Big Mama amb l'organista noruec Espen Fjelle i la banda Spoonful of Blues (“un d'aquells concerts difícilment assumibles fora d'un festival”, diu Riembau); la coalició dels catalans Om Tara Project amb el sitarista indi Supratik Sengupta, i una aliança –supervisada per Refree– entre Kiko Veneno i Cordes del Món (“una orquestra amb instruments de corda convencionals, menys convencionals i directament inventats”, explica Lladó) que també es podrà gaudir a la Fira Mediterrània de Manresa i a l'Auditori de Girona, completen el Connexions 2013, un festival en el qual la “via del diàleg”, aplicada en el terreny artístic, genera molts dels fruits més gustosos de la temporada.

CONNEXIONS
Del 12 d'octubre al 17 de novembre
Lloc:Sala Apolo (Barcelona)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.