cultura

L'emissora de les Fires

Fil musical · País de Cotó va activar ahir al migdia el fil musical de les atraccions, amb música en català tres canals · L'Ajuntament té 3 canals amb més 500 cançons

Per als firaires, el fil musical és còmode perquè ja no han de pensar en la música

Les atraccions que ocupen la Devesa durant les Fires de Sant Narcís són sempre una barreja més o menys incontrolable de llums i sons, de colors estridents i veus amplificades que venen grans premis segurs i sensacions extremes. Però tradicionalment, les atraccions havien estat també un espai sense llei melòdica on cada firaire posava la seva pròpia música, generalment més alta que la del costat i sense cap intenció harmònica. Només al mig de la cacofonia dominant es podien distingir algunes paraules –per exemple, Antes muerta que sencilla–, cap en català. Així era fins ara.

Ara fa uns anys, l'ADAC va començar a fer campanya per les Fires en Català, amb el suport del recordat Francesc Ferrer i Gironès, i alguna cosa va començar a canviar. Mentre s'animava els firaires a catalanitzar la seva publicitat –un gran pas va ser que les parades de castanyes les anunciessin amb rètols en la llengua del país–, també se'ls va començar a repartir un triple CD titulat Engresca't amb una àmplia i variada selecció de música en català.

El pas següent va ser la creació d'un fil musical de les Fires, una iniciativa única dins del món de les festes majors a Catalunya –tot i que s'ha intentat que servís d'exemple per a altres poblacions– que en els últims anys s'ha consolidat i ha aconseguit dues coses: en primer lloc, que totes les parades i atraccions tinguin la mateixa música a un volum correcte i sense competicions per sonar més fort que el veí –la qual cosa afavoreix un ambient més relaxat i familiar– i també que la música que sona a les atraccions sigui en català.

L'Ajuntament de Girona ha creat tres canals, que es poden sintonitzar a través de la FM a l'entorn immediat de la Devesa: un canal de música infantil, que inclou des de les cançons més populars de les sèries de dibuixos animats fins a cançons tradicionals catalanes, sobretot les que fan referència a la tardor, les castanyes, els bolets, etc. Un altre canal ofereix cançons de pop, rock, rumba i altres gèneres, interpretades per grups catalans i, sempre que es pot, gironins. A partir de les onze de la nit s'activa el tercer canal, especialitzat en música electrònica, també cantada en català, sovint amb remescles ballables de grups que generalment toquen altres estils. L'oferta musical dels tres canals suma més de 500 cançons. Per a la majoria dels firaires, el fil musical és una opció còmoda perquè no s'han de preocupar de posar discos ni de crear ambient.

L'any passat va néixer una nova tradició: l'acte simbòlic de connexió del fil musical, que el 2012 va estrenar l'animador infantil Jordi Tonietti, i que ahir van protagonitzar a la Copa els personatges del musical La fàbrica de somnis, de la companyia País de Cotó, abans de l'actuació del grup del Super3, davant d'un públic familiar molt nombrós, que aquests dies pot gaudir de les atraccions sense exposar la mainada a una apocalipsi sònica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.