Música

llibresmúsica

Jaume Vidal

La història del rock explicada grup a grup

El llibre ‘Crónicas del rock' traça un recorregut per l'univers pop-rock amb el relat de les trajectòries de 250 bandes; es tracta d'una obra de caràcter enciclopèdic on es troben els noms clau de la música moderna, des de Chuck Berry fins ara.

Coincidint amb una setmana de dol per a la música, en què ha mort Lou Reed, un dels més influents artistes del rock, es presenta una obra enciclopèdica que inclou 250 bandes de tots els temps i de diferent procedència. Tot i que respon a una obvietat, el món anglosaxó domina el panorama, amb l'excepció de grups brasilers com ara Os Mutantes o Gilberto Gil. L'Estat espanyol té una única entrada amb Héroes del Silencio, un grup que va triomfar força al centre d'Europa, sobretot a Alemanya.

Crónicas del rock (Lunwerg Editores), de David Roberts, a més d'incloure la biografia del grup o solista, indexa a la manera enciclopèdica tots els components que han participat en una formació o han acompanyat un solista. Aquesta és potser una de les aportacions més destacades de l'obra, ja que sovint molts d'aquests noms queden amagats darrere l'estrella principal. També permet constatar com alguns dels integrants van passar d'una posició anònima a la fama.

També de manera gràfica es mostra cronològicament la data de publicació dels àlbums, fet que permet situar els moments cabdals de quan es va fer un determinat disc i quins músics hi van col·laborar. De cadascun dels músics s'inclou una fotografia.

Així, prenent com a exemple el de Lou Reed, el trobem en el mateix apartat que el grup que va formar, Velvet Underground. La música s'inclou en els apartats psicodèlia i experimental i trobem entre els músics que van formar part del seu univers John Cale i Nico, entre d'altres.

Un llunyà precedent d'aquesta obra el va publicar l'any 1972 l'ara conegut com a escriptor juvenil Jordi Sierra i Fabra, que aleshores exercia com a comentarista musical. El llibre Historia de la música pop, que va ser la primera enciclopèdia de rock a l'Estat espanyol, incloïa ja aleshores conceptes musicals com ara glam, rock dur, rock simfònic, rock experimental, psicodèlia, country, folk, que a Crónicas del rock s'ha pogut ampliar a punk, grunge, new wave o rock alternatiu.

El llibre conté una àmplia mostra fotogràfica dels grups més significatius de tota la història del rock.

Crónicas del rock
David Roberts
Editorial:David Roberts Barcelona, 2013 Pàgines: 576 Preu: 39 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.