Llibres

lingüística

david paloma

Convidant els companys

Un dels fundadors de Twitter, Jack Dorsey, va escriure el primer tuit (o piulada) el 21 de març del 2006. Hi deia “Convidant els companys”. Va passar molt poc temps, ben mirat, abans que el Termcat no va recollir tuit (sinònim de piulada) en la Terminologia bàsica de les xarxes socials, al costat d'un centenar de termes relacionats amb les diferents xarxes socials. Paraules com apli, blog, etiqueta, Linkedin… han crescut de pressa en l'era digital. El Termcat ha anat traient obres, abans i després del 2006, ben escaients: des d'un llunyà Societat de la informació. Noves tecnologies i Internet fins als més recents Terminologia i fraseologia dels productes informàtics, Terminologia dels videojocs i La telefonia al dia.

Gràcies ara al poder creixent de Creative Commons, Villalonga i Breil han seleccionat el lèxic català bàsic entre tots els termes que ha anat difonent el Termcat i l'ha canalitzat cap a la col·lecció de butxaca El català portàtil, de Barcanova. Així, el diccionari recull més de 2.500 termes, amb els equivalents en castellà i en anglès, i la definició amb algunes notes explicatives: on apareixen els comptadors, com s'abreuja megabyte per segon… Tot és segell Termcat, incloent-hi aquestes notes. A continuació hi ha un índex de termes en castellà i un en anglès, que remeten al terme català corresponent. Tanca el llibre un breu vocabulari visual organitzat en 20 àrees temàtiques: maquinari, perifèrics, teclat, escriptori, editor d'imatges, correu electrònic, navegador, llocs web, etc. És un apartat interessant i ben resolt, ja que al voltant de les imatges apareixen els termes oportuns i alguns apunts o explicacions breus. A Youtube hi podreu veure els autors presentant el llibre: l'obra és manejable i, sens dubte, potencialment útil a un públic divers.

Digital.cat El lèxic català de l'era digital
J.C. Villalonga i X. Breil
Editorial: Barcanova Barcelona, 2013 Pàgines: 352 Preu: 7,5 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.