Una colla que vol aixecar sis pobles
Els Castellers de l'Alt Maresme comencen a caminar amb l'objectiu de fer les primeres estructures de sis a l'estiu
L'Alt Maresme no és terra de castells, però està entossudida a ser-ho. Emmirallats en l'experiència i l'èxit dels Capgrossos de Mataró, però convençuts que calia l'esforç de més d'un municipi per arrodonir el projecte, l'últim dissabte de novembre els Castellers de l'Alt Maresme es van presentar en societat a Malgrat de Mar, on van rebre el suport institucional dels sis ajuntaments col·laboradors. La colla la integra gent provinent de Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Santa Susanna i Tordera i, malgrat que els assajos s'han començat a fer a l'escola municipal Sant Jordi de Pineda, els seus membres no descarten anar voltant per cadascuna de les poblacions si troben espais adequats. El responsable d'una iniciativa que ha passat d'idea a realitat en poc més de dos mesos és Marc Ruiz. Apassionat per les construccions humanes, que va descobrir el 1995 a Vilafranca del Penedès, va contactar amb els Capgrossos, que l'han rebut amb els braços oberts i han apadrinat la colla acabada de néixer. “Som uns castellers atípics, perquè no tindrem una plaça pròpia, sinó sis, i l'acord amb els sis ajuntaments ens permet tenir garantides com a mínim el mateix nombre d'actuacions a les festes majors locals”, comenta Ruiz, que insisteix que la proposta només tindrà sentit si són “capaços de garantir que la colla és de tot el territori igual”. En aquest sentit, i esperonats per la bona resposta de la gent, el cap de colla aventura que podrien començar a presentar estructures de sis a l'estiu. “Fins que no siguem capaços d'arribar a aquesta meta ens mantindrem com a colla en formació, però hi ha moltes ganes i estem treballant de valent per arribar-hi en el menor temps possible”, comenta el responsable, que explica que la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ja ha donat el vistiplau a aquest període de prova. Com a previsió, però, en la primera assemblea celebrada a Malgrat, els integrants ja van triar el color vermell maduixa –com a referència a un dels productes autòctons de la zona– com a tret distintiu de la colla.
Marc Ruiz considera que l'experiència afronta un doble repte, que no per engrescador deixa de ser agosarat. D'una banda, mantenir viu el compromís dels nous castellers amb el projecte “partint de zero” i, de l'altra, posar les bases perquè arreli la tradició castellera en un territori que no li és propi i on, a força gent, la tradició els queda molt lluny. “Hi ha membres de la colla que ja han tingut contacte amb aquest món, però la majoria s'han sentit atrets arran de l'expansió del fenomen, gràcies, entre altres coses, a la repercussió de TV3”, reflexiona. Sigui aquesta la raó, sigui una altra, cada dimarts i divendres entre setanta i noranta castellers en proves es troben a Pineda per assajar les estructures, els moviments i les tècniques que han de garantir fer una actuació com cal davant del públic. “La primera trobada ens va servir a tots per trencar el gel. Imagina't!: tanta gent que no es coneixia de res, tots amb el nom escrit en un adhesiu a la samarreta i que amb prou feines es van dir hola, i ja van començar a aixecar torres, amb el contacte humà que això suposa”, recorda Marc Ruiz, que avança que el bon ambient que es respira a l'entitat fa molt més planers els entrebancs del camí.
De moment, la proposta més immediata que cal resoldre és el logotip de la colla. Marc Ruiz explica que després de parlar-ho en assemblea s'ha decidit obrir la participació a tots els veïns i veïnes dels sis municipis integrants. “Volem que la gent es faci seva la colla i decidirem en assemblea la millor proposta perquè per Sant Jordi ja la puguem lluir”, declara.