cultura

Bocairent presenta la intervenció sobre setze documents històrics de l'Arxiu municipal

La inversió ascendeix a 5.810 euros per restaurar preservar un manuscrit i 15 pergamins

La directora-gerent de l'Institut valencià de conservació i de restauració de béns culturals (IVC+R), Carmen Pérez, i l'alcalde de Bocairent, Josep-Vicent Ferre, van presentar el 10 de desembre les actuacions realitzades per l'organisme depenent de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport sobre setze documents de l'Arxiu municipal datats entre els segles XIV i XVI. La inversió efectuada apuja a 5.810 euros aportats per ambdues institucions després de la signatura d'un conveni de col·laboració.

Durant l'acte, l'arxivera municipal, Pepa Sempere, va analitzar el valor històric de les obres mentre que la tècnica de l'IVC+R, Gema Contreras, va explicar el procés seguit de forma didàctica davant la presència d'un nodrit grup d'alumnat de l'IES Bocairent. Per la seua banda, Carmen Pérez va ressaltar la sensibilitat del veïnat i de les institucions locals en la preservació de seu patrimoni i va animar els estudiants a conservar allò que els han llegat els seus majors. Per últim, Josep-Vicent Ferre va recordar les vicissituds dels documents recuperats per tal de demostrar la necessitat «de voler i de posar en valor la documentació del nostre arxiu».

El gros de la intervenció va consistir en la recuperació dels tretze pergamins donats pel professor de la Universitat autònoma de Barcelona, Ramon Martí, a l'agost del 2011 que recullen dotze àpoques de pagament i una acta de la visita de l'inquisidor Joan Gastó el 23 d'agost del 1414. Igualment, l'IVC+R va restaurar el manuscrit de la institució de la “Deixà dels Ferres”, de 1557, mitjançant la reintegració del paper faltant, el tractament de les taques d'humitat i l'addició d'una enquadernació en pergamí.

Finalment, l'actuació va dotar de dos caixes de preservació per a contenir altres dos documents rehabilitats amb anterioritat per tal de que puguen romandre enrotllats donada la seua extensió. En aquest cas, es tracta de la concessió feta per Joan II d'Aragó de la incorporació de Banyeres a Bocairent en l'any 1446 i d'un censal del Consell de la vila tramitat pel síndic datat el 1593.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia