Comencen les excavacions al vaixell enfonsat davant la costa del Delta
Un equip d'arqueòlegs del CASC hi treballarà amb el vaixell «Tethis» durant dos mesos
El vaixell Tethis, propietat de la Generalitat i adaptat per a l'arqueologia submarina, arribarà al port de l'Ampolla demà a la nit, i es preveu que els arqueòlegs comencen les immersions dimarts al matí. Així ho ha confirmat el cap de l'expedició, Gustau Vivar, que ha precisat que durant els prop de seixanta dies que durarà la campanya se centraran a excavar l'entorn del vaixell, a extraure les peces singulars que hi troben i a fer la planimetria de l'embarcació, que està enfonsada a uns vuit metres de profunditat. «A partir d'aquí encara ens quedarà feina per molts anys», va afegir-hi Vivar.
L'estiu passat el CASC ja va dur a terme una primera actuació d'urgència per protegir el jaciment, que s'ha batejat amb el nom de Jaciment Deltebre I. En aquella campanya es va poder recuperar un canó de bronze, un botó metàl·lic d'uniforme militar, dues bótes que contenien pólvora, projectils de plom per a mosquetó, projectils de ferro per a canó i pedres fogueres de sílex per encendre les armes de foc. Tot aquest material ha servit per fer una aproximació de la datació del vaixell i del naufragi. Així, la principal hipòtesi de treball és que es tracta d'un vaixell amb càrrega militar enfonsat després del 1798 quan s'acostava a la gola de l'Ebre. A més, un cop feta aquesta primera prospecció, els arqueòlegs van poder comprovar que es tracta de les restes del vaixell de fusta més ben conservades que s'han trobat mai a Catalunya, ja que es conserva tota l'estructura de la nau i en aquell moment era visible tot el carregament de la part central del vaixell, format per caixes i bótes de fusta, encara tancades.
La campanya d'excavació que començarà aquest dimarts, 18 d'agost, durarà fins al 9 d'octubre, prop de dos mesos, i hi treballarà un equip format per més de 30 arqueòlegs, que faran torns, de manera que a la zona no n'hi haurà mai més de deu treballant alhora. En aquesta campanya es pretén extreure tanta informació històrica del Jaciment Deltebre I com es pugui, i definir la cronologia exacta de la nau, el sistema amb què es va construir, la nacionalitat i el carregament que portava. Com a plataforma de treball es farà servir el vaixell Thetis, de 22 metres d'eslora i que tindrà la base al port de Deltebre.
Campanya divulgativa
Mentre duren les excavacions arqueològiques subaquàtiques es faran diverses campanyes de divulgació entre la població. Així, amb motiu de la celebració dels actes de la Diada Nacional de Catalunya, el dijous 10 de setembre es farà la xerrada El vaixell enfonsat de Deltebre, a càrrec de Xavier Nieto, director del Centre d'Arqueologia Subaquàtica.
I el divendres11, a partir de les 11 del matí, hi haurà una jornada de portes obertes al port de Deltebre per conèixer les tasques que es fan a l'excavació del vaixell enfonsat i la feina dels arqueòlegs.