Sense cultura

PORT. FRANC

Jaume Vidal

IVA: la gran decepció

Divendres passat Soraya Sáenz de Santamaria anunciava una rebaixa de l'IVA de l'art d'un 21 a un 10 per cent. Alegria immediata, però aviat es va truncar. Hi havia enganyifa.

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, va fer aixecar els ànims del sector divendres passat quan després del consell de ministres va anunciar la baixada de l'IVA aplicat a l'art del 21% al 10%. Però quan ja s'estava refredant el cava, una lectura més detinguda de les seves paraules va fer adonar-se que no era prou certa la primera interpretació que se'n va fer i que donava per bo que el descompte s'aplicaria a totes les transaccions.

Les paraules de Sáenz de Santamaria deien: “lliuraments d'objectes d'art que facin els seus autors”. És a dir, que aquest descompte només s'aplicarà a la venda que facin els artistes als seus galeristes o quan els creadors venguin directament als compradors, una pràctica que intenten esquivar els grans artistes que solen tenir una galeria que els representa. Per tant, quan el comprador realitzi una adquisició a una galeria haurà de pagar el 21%. Per a Albert Gran, president del Gremi de Galeries de Catalunya, “l'anunci de la reducció de l'IVA el vam rebre en un primer moment com una bona resposta a la feina que havíem fet de pressió el gremi i altres associacions de galeristes de l'Estat, i crèiem que el govern de l'Estat havia captat el nostre missatge, però finalment ha estat decebedora la realitat de la proposta".

El descompte que aconseguirà finalment el client serà el que s'obté de fer la mitjana entre el10% de la compra que fa la galeria a l'artista i al 21% que s'aplica al comprador, és a dir, un 15,5. Aquest càlcul seria l'anomenat règim especial, però el que es cert és que finalment l'aplicació de venda d'una obra d'art a les galeries continua sent del 21%.

El comprador podrà obtenir un benefici de 4 punts i mig que no són els 11 que en un principi es preveia i que va fer saltar de joia i alegria els galeristes que pensaven que, tot i la crisi, aquesta rebaixa donaria vida al sector. Molts ja pensaven en Arco i la resta de les fires com un punt d'arrancada en les vendes.

La competència amb les galeries estrangeres era un dels greus problemes que havia plantejat l'anterior pujada de l'IVA, quan va passar del 18 al 21 actual. La més baixa tributació de l'art a països com França (10%), Itàlia (10%), Alemanya (7%) o Irlanda (13,5%) feia que la adquisició d'una tipologia d'obra d'un mateix autor fos molt més econòmica comprant-la en una fira a una galeria estrangera que a una de l'Estat espanyol.

En el mateix decret del Boletín Oficial del Estado (BOE) del 25 de gener de 2014, en què que en el reial decret-llei 1/2014 es recull l'actual modificació de l'IVA, es contempla un altre supòsit d'aplicació del 10% i és en el cas de la importació d'obres d'art o antiguitats sigui quin sigui el comprador: galerista, particular o marxant. El concepte d'importació només fa referència a les obres que provenen de països fora de l'Unió Europea.

En aquest mateix decret hi ha un altre supòsit de descompte de fins al 10% i fa referència a d'obres d'art d'empresaris i professionals que no siguin galeristes ni antiquaris ni marxants. Aquestes obres que es poden vendre amb només un 10% podria tractar-se de peces que van ser adquirides, per exemple, per decorar una sala de juntes.

El procés que s'ha viscut aquesta setmana en el món de l'art ha estat molt decebedor en el sentit que s'ha passat d'una eufòria continguda a una decepció, també continguda, ja que el pas que s'ha fet no satisfà les urgents necessitats que té el sector.

També cal tenir en compte el desencert del govern de l'estat de només fixar-se en el món de l'art. El que cal és que la reducció de l'IVA es doni en tots els casos i en tots els àmbits creatius. No només les galeries han vist agreujar-se la seva situació, la davallada d'assistència als cinemes i teatres és preocupant per a la pervivència cultural.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia