cultura

El Museu d'Història i Arqueologia recull la vida mil·lenària de Silla

La Conferència sobre arqueologia encapçalada pel director del MARS, Josep Antich, i l'arqueòleg Llorens Alapont va donar al públic una visió moderna de l'arqueologia, així com informació detallada d'allò que, des d'ara, va a poder visitar-se, estudiar-se i gaudir-se al Museu

Ja és oficial. El Museu d'Història i Arqueologia (MARS) de Silla ha obert les seues portes. La col·lecció museogràfica que des de l'any 2003 hi havia a la coneguda Torre Musulmana, situada al centre del poble, dins les instal·lacions de l'Ajuntament, s'ha ampliat i convertit finalment, i després d'anys intensos de treball, en Museu.

Tal i com vàrem avançar fa un parell de mesos a El Punt-Avui, va ser el cap de setmana de la 15a Fira de Sant Sebastià (a finals del mes de Gener) quan la direcció del MARS junt a l'equip de Govern actual, encapçalat per l'alcalde Serafín Simeón, van presentar a tots els veïns i veïnes de Silla el Museu d'Història i Arqueologia. Un Museu, per fi, reconegut al País Valencià. Un Museu que recull les peces més importants trobades d'allò que pot denominar-se col·loquialment “la història antiga del poble”.

Diverses estances

El MARS està format per la Torre Islàmica i l'Antic Saló de Plens, un total de dos-cents metres quadrats que faran als visitants donar un ampli passeig per la història mil·lenària del poble. A les cent peces que formaven ja la coneguda col·lecció museogràfica, ara se sumen al voltant de cent peces més que, a la vegada, representen les troballes més importants fetes als darrers jaciments arqueològics trobats pels voltants del municipi.

El conservat subsòl de l'Antic Saló de Plens envaeix tota la Sala d'exposició principal, donant la sensació d'estar en un món antic, diferent. Un món al que, en nombroses ocasions, només la literatura i el cinema són capaços de traslladar. Aquesta sensació, malgrat la seua magnitud, es veu minorada per la elegància contemporània amb que les troballes es troben classificades, cadascuna dins de les diferents vitrines, així com pels textos col·locats estratègicament amb les explicacions corresponents.

Noves tecnologies

A tot això, a més, s'ha de sumar la gran pantalla que encapçala la sala, una pantalla que recull nombroses imatges del treball portat a terme des de que l'any 2009 començaren a aparèixer els diferents jaciments arqueològics que hui fan possible parlar del MARS.

Els darrers metres de l'Antic Saló Plens s'han dedicat a la zona en la qual s'exposarà un audiovisual especial, un vídeo preparat per visionar la història de les troballes més importants.

Però, la visita al Museu no finalitza ací. Encara els quedarà als visitants el recorregut per les diferents altures de la Torre Islàmica. Si són capaços de pujar dalt del tot, per les xicotetes i vertiginoses escales de fusta instal·lades, hauran gaudit d'una visita completa i sense cap desaprofitament, d'una exposició que porta a l'actualitat objectes i construccions que daten des del segle I fins al segle XV.

Tot i les primeres visites realitzades al llarg del cap de setmana de la XV edició de la Fira de Sant Sebastià, l'obertura de portes del MARS no va estar oficialment conclosa fins el passat divendres dia 7. A les 19.30 de la vesprada, els veïns més interessats van poder gaudir d'una extensa i detallada conferència al Teatre de la Plaça de Silla. Una conferència sobre el present i el futur de l'arqueologia a Silla.

Anys i panys de recerca

Després de la presentació feta pel director del MARS i historiador, Josep Antich, Llorens Alapont, l'arqueòleg encarregat de les excavacions i l'anàlisi de totes les troballes fetes, va fer una llarga explicació dels diferents jaciments arqueològics: El teatre i els Patis de la Torre, la casa de la Palma, el Forn de Dientes, la Venta i l'Ermita de Sant Roc, la Nau de la Cultura, el Mas de Baix i la Font del Gat.

Llorens Alapont va explicar de manera detallada als assistents el catàleg del MARS, així com també va parlar llarg i estès sobre els orígens romans de Silla i la pertinença del municipi a l'antiga i coneguda Via Augusta. Una de les novetats que s'estima tindrà més visites i èxit és la nova pàgina web dedicada, exclusivament, al MARS: www.marsmuseu.es .

Però, malgrat tot allò fet fins ara, el treball continua. La història i l'arqueologia han donat un pas endavant al nostre poble, han obert la porta als veïns i veïnes de Silla, però també de la Comarca i de tot el País Valencià. Ha portat molts anys (des dels primers indicis trobats al subsòl de l'Ajuntament en 1979) aconseguir l'obertura del MARS, però finalment s'ha fet realitat. A partir d'ara la importància i el reconeixement hauran de donar-li-los els seus visitants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia