cultura

Un cicle d'interès

És remarcable l'interès d'un cicle de tres concerts que l'Orquestra Simfònica del Liceu, dirigida per Josep Pons, ofereix al Palau de la Música. Són tres programes amb la participació de solistes acreditats, que ofereixen cinc poemes simfònics de Strauss i, sempre, amb una obra simfònica important d'un compositor català. Així, s'han interpretat ja l'intermezzo de la Suite intertonal de Pahissa (1880-1969), el Festival 0p. A-49, de Manén (1883-1971) i, el dia 28 de març, les danses de Don Quixote de Gerhard (1896-1970). Aquest seria el desig de normalitat en tota programació simfònica, tret que s'interpreti una sola gran obra o que sigui monogràfic d'un autor. Sabem que la majoria de composicions del patrimoni musical català no és pas simfònic però també sabem que, a part dels compositors actuals, hi ha obres molt bones dels compositors citats i també de Lamotte de Grignon, Joaquim Serra, Morera, Garreta, Toldrà, Zamacois, Benejam, Borgunyó, Montsalvatge, Homs i Taverna. Mostra de l'obra simfònica d'una bona part d'aquests compositors està enregistrada per l'OBC amb la direcció de Salvador Brotons.

Sabem que s'ha creat una comissió per elaborar un corpus de 30 obres que convindria interpretar sovint, ja que se sap que, a part del valor de les obres, el valor afegit és que siguin divulgades. Enguany, en els 26 programes de l'OBC s'han programat cinc obres de compositors nostres: una de Gerhard, Homs, Parera Fons i dues de Casablancas. Tenim notícia, però, que els tres concerts que la temporada 2015-2016, que dirigirà Kazushi Ono ja com a nou director titular, comptaran amb tres obres de compositors catalans.

És important, en tots els casos, que les partitures recuperades, estrenades o poc interpretades, es presentin amb el màxim de garanties, ben estudiades i assajades, per donar-los tot l'interès possible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia