Cinema Estrena

“Adaptar sempre és un procés violent”

Enemy
Direcció: Denis Villeneuve Intèrprets: Jake Gyllenhaal, Mélanie Laurent Gènere: Intriga psicològica Canadà-Espanya, 2013

El director canadenc Denis Villeneuve estrena el thriller psicològic Enemy, basat en la novel·la de José Saramago El hombre duplicado, després del seu pas per festivals com el de Sitges i el de Sant Sebastià, on va tenir lloc aquesta entrevista.

Vostè es va donar a conèixer amb ‘Incendies', una pel·lícula molt diferent d'aquesta però que també proposa una investigació sobre identitat.

És una observació molt interessant. Tots dos films parteixen de la idea de cicles que es repeteixen, amb personatges atrapats en ells mateixos. A Enemy el protagonista està atrapat en la seva perversió sexual.

Jake Gyllenhaal va ser al projecte des de l'inici?

Jo em vaig enamorar del llibre de Saramago quan el vaig llegir, i em va semblar que era una bona oportunitat per fer una cosa que feia temps que volia fer, tenir una relació creativa amb l'actor. A Jake li va encantar la idea de crear junts com ho puc fer amb el director de fotografia. És un actor molt potent i era perfecte, em va agradar tant que després vaig treballar amb ell a Prisioneros.

Criden l'atenció la música del film, tan inquietant, i la fotografia, amb aquests tons gairebé monocromàtics.

Me'ls va inspirar la lectura, quan llegeixes et vénen imatges al cap. Vaig treballar molt estretament amb el director de fotografia, Nicolas Bolduc, que és amic meu i hem fet publicitat junts. La textura, amb aquesta contaminació, és molt semblant a la imatge de la ciutat que em vaig fer quan vaig llegir el llibre. Va fer servir el zoom de manera que em recordava les pel·lícules dels anys 70 que estimava quan era petit, i a vegades jugàvem amb la foscor gairebé al límit. Pel que fa a la música, no n'acostumo a fer servir, però en aquest cas em podia ajudar a donar una determinada tensió, una certa tristor romàntica. M'agrada molt, és molt elegant.

Fins a quin punt ha estat fidel a l'original?

Per mi una adaptació és una interpretació lliure del llibre, de les idees i emocions que em vénen com a lector. L'estil de Saramago és molt complex i sofisticat. Mai vam tenir l'oportunitat de parlar, jo tenia una llista de preguntes per fer-li i va morir l'endemà. Una adaptació és un procés violent; Incendies està basada en una obra de teatre i l'autor em va donar total llibertat. La diferència més gran és que en la novel·la els elements fantàstics estan immersos en el realisme, en la pel·lícula hi ha més distància.

Contemplant ‘Enemy' es pot pensar en autors com David Cronenberg, David Lynch o Alfred Hitchcock.

Són referents fantàstics! Quan fas una pel·lícula tens la pretensió i arrogància de fer-ho com si fos el primer cop que es fa allò, però tens tones d'influències. Tots ells són grans mestres. De Lynch he tingut present la llum i els moviments de càmera, i vaig rodar a Toronto, la ciutat de Cronenberg.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia