cultura

Elx demana al Ministeri de Cultura la cessió temporal de la Dama a la ciutat

Descoberta el 4 d'agost 1897, tan sols ha estat exposada a la seua ciutat d'origen el 23 d'octubre de 1965, durant dues setmanes, i el 18 de maig de 2006, fins l'1 de novembre

L'Ajuntament d'Elx ha aprovat aquest dilluns per unanimitat una moció en la qual sol·licita al Ministeri de Cultura la cessió de la Dama d'Elx, actualment al Museu Arqueològic Nacional de Madrid, perquè puga ser contemplada pels il·licitans a la seua ciutat d'origen amb “les màximes garanties de seguretat i conservació”. La moció expressa que és un dels trets identitaris més representatius de la ciutat i que només ha estat exposada a Elx en dues ocasions. El text recorda que la recent campanya de recollida de signatures per demanar la cessió de la Dama ha tingut un gran suport i l'adhesió d'institucions com el Consell Valencià de Cultura, la Diputació d'Alacant i universitats d'Elx i Alacant.

El consistori considera que la Dama és “juntament amb el Palmerar i el Misteri , un dels nostres signes identitaris més representatius , i resumeix a la perfecció l'orgull d'un poble que ha sabut conservar el seu llegat cultural i patrimonial de generació en generació a través dels segles”.

Descoberta el 4 d'agost 1897, la Dama d'Elx tan sols ha estat exposada a la seua ciutat d'origen el 23 d'octubre de 1965, durant dues setmanes, i el 18 de maig de 2006, fins a l'1 de novembre. “En ambdues dates l'anunci del retorn de la Dama ha estat rebut com una notícia excepcional , s'ha pogut comprovar l'afecte sense límits que els il·licitans mostren a la Dama i com de gran és l'anhel general per poder contemplar, a la seua ciutat d'origen, el bust que caracteritza la cultura ibèrica i que s'ha convertit en l'ambaixadora d'Elx davant de tothom”, continua la moció.

Sala específica

L'Ajuntament recorda que en 2006 es van escometre les obres de rehabilitació del Palau d'Altamira es va condicionar d'una manera específica una de les sales la Torre de l'Homenatge amb totes les mesures (control d'higrometria i temperatura, control d'accés, seguretat, etc.) necessàries per a poder albergar l'estada de la Dama d'Elx amb la màxima garantia d'integritat per al bust iber per excel·lència. El consistori afig “l'extraordinari impuls” que va suposar l'exposició de la Dama en 2006 per a la imatge de la ciutat i la revitalització de tots els sectors econòmics locals, especialment el turisme . La moció especifica que la Dama d'Elx tornaria a ser exposada en la Torre de l'Homenatge.

La Dama d'Elx és un bust d'art iber, datada al segle IV aC, segons alguns experts, que consideren que representa una deessa o sacerdotessa ibera o bé una aristòcrata de l'època que va ser divinitzada. Va ser descoberta l'any 1897 en un jaciment arqueològic pròxim a la ciutat i està considerada una de les escultures més representatives de l'art de l'època ibera. Poques setmanes després del seu descobriment va ser venuda a un historiador francés per 4.000 francs de l'època i es va mantindre molts anys exposada al museu del Louvre de París. Va tornar a l'Estat espanyol l'any 1941 en virtut d'un acord d'intercanvi de peces d'art amb França. Es va mantindre exposada durant anys al Museu del Prado de Madrid i des de 1972 es troba al Museu Arqueològic de la ciutat, i és el seu retorn a Elx una reivindicació històrica de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia