20 anys, punt i seguit
Feliu Ventura celebra aniversari al Barnasants i presenta el disc ‘Referents', en què versiona Raimon, Ovidi Motllor i Pi de la Serra
Han passat dues dècades des que Feliu Ventura trepitgés el primer escenari a Ontinyent, en un moment en què “els ajuntaments només contractaven els artistes de la movida madrilenya i no els interessaven els cantautors valencians”. Un compositor fill de Xàtiva, com Raimon, que s'ha consolidat en l'escena de la cançó d'autor en català arrasant en diversos premis Enderrock. Aquesta nit presenta un concert exclusiu al Barnasants, a les 21.00 al Teatre Joventut de l'Hospitalet de Llobregat, per presentar Referents, un recull de cançons que han marcat la seva trajectòria i que publica únicament per internet, al BandCamp.
Un disc molt personal, amb temes en directe i una selecció de cançó de protesta:: A desalambrar, himne de Daniel Viglietti, Manifiesto, del mític Víctor Jara i un segell personal al Jo vinc d'un silenci de Raimon, entre d'altres. A més, versiona Silvio Rodríguez, juga amb els embarbussaments de Quico Pi de la Serra i, com no, homenatja Estellés i Ovidi Motllor. El disc, finançat amb micromecenatge, és una prolongació de Vers l'infinit, el treball que commemora el vintè aniversari.
“L'acollida va ser tan bona que vaig decidir editar un disc de regal.” Ventura reconeix la dificultat de continuar fent cançó d'autor, sobretot perquè falta una xarxa d'equipaments adequada: “Els Ajuntaments s'han fet un tip d'inaugurar auditoris massa grans que exigeixen cobrar una entrada cara i no han pensat en la supervivència de la cançó autòctona del país.” Un reclam històric entre cantautors, cineastes i artistes independents que, segons Pere Camps, el director del Barnasants, començarà a fer-se realitat la primavera del 2015. Estan preparant el cicle 100x100 Cançó d'Autor, dedicat a la cultura d'autor que s'estendrà arreu del territori. “Volem construir una xarxa cultural en petit format a través de l'associacionisme, començarem amb uns 20 municipis i garantirem l'accés a la cultura amb una taquilla barata.” Feliu Ventura recordava que "molts locals no tenen el permís per programar perquè la música continua en la normativa del soroll, i això ha de canviar.”