Troben un retaule gòtic que estava en un magatzem del MNAC des del 1956
L'historiador de l'art Jaume Barrachina identifica l'obra estudiant uns inventaris antics
El retaule és d'estil gòtic, possiblement, de finals del segle XV
Un retaule gòtic de finals del segle XV procedent de l'ermita de Sant Cebrià de Cabanyes de Sant Fost de Campsentelles (Vallès Oriental), que es creia perdut des de 1884 ha estat descobert als magatzems del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), on, pel que sembla, estava guardat des de 1956. Segons ha informat l'agència de notícies religioses Flama, el retaule formava part de la col·lecció particular de l'industrial barceloní Matías Montadas, comte de Sant, que el va adquirir a final del segle XIX.
Es té constància, segons Flama, que el 1884 aquesta joia del gòtic català encara era a la parròquia de Sant Fost de Campsentelles, però després ja se li va perdre la pista i se la va donar per desapareguda. En el MNAC només sabien que era un retaule dedicat a Sant Cebrià, però no s'ha sabut que provenia de Cabanyes fins que l'any passat l'historiador de l'art Jaume Barrachina el va poder identificar estudiant uns inventaris antics.
Barrachina és l'actual director del Museu del Castell de Peralada i va comunicar la seva troballa al rector i al vicari de Sant Fost de Campcentelles, que al seu torn ho han fet saber al Centre d'Estudis Santfostencs “Amics de Cabanyes”, que ha difós la notícia del descobriment de l'obra d'art.
El retaule és d'estil gòtic, possiblement, de finals del segle XV i representa els fets principals de la vida de Sant Cebrià, bisbe màrtir, titular de l'església de Cabanyes. A la taula inferior del conjunt, que es diu predel·la, estan les figures de Sant Miquel, Sant Sebastià, el Crist de la Pietat, San Antoni i una verge màrtir no identificada.
Pel que sembla, des de 1884 el conjunt havia anat a parar a la col·lecció privada de l'industrial barceloní Matías Muntadas, des d'on a mitjans de la dècada dels cinquanta del segle XX va ingressar en el MNAC, com obra de procedència desconeguda, i la van guardar en la reserva.
Al Museu Diocesà de Vic (Osona) es conserva una altra obra d'art procedent també de l'ermita de Cabanyes, que és de començaments del segle XIV i de la qual hi ha una reproducció a l'església romànica.
El Centre d'Estudis Santfostecs ja ha anunciat que farà al llarg d'aquest any algunes accions per donar a conèixer aquest important retaule i ha encarregat un estudi més a fons a dos especialistes en la matèria per publicar-ho en el pròxim número de la revista Campsentelles.