cultura

literatura

Jordi Santasusagna novel·la el setge de Cardona del 1711

L'autor narra a ‘Bandera negra' un episodi decisiu de la guerra de Successió

L'editorial Gregal, de Maçanet de la Selva, presenta com una de les seves principals apostes de Sant Jordi la nova novel·la de l'escriptor Jordi Santasusagna (Cardona, 1971), Bandera negra, basada en el setge de Cardona del 1711. Descrit com “una història d'amor, coratge, devoció i sofriment”, el llibre narra les vivències de la població civil durant aquest episodi “desconegut i decisiu” de la guerra de Successió, segons el seu autor, que revela que Cardona va quedar deserta durant el setge per l'èxode de la població. “De les 2.500 persones que hi vivien, no hi va quedar absolutament ningú, i les cases van ser saquejades per un exèrcit de 12.000 soldats borbònics”, va explicar Santasusagna a l'agència ACN. Bandera negra relata el setge al qual les tropes dels Borbons van sotmetre els poc més d'un miler d'homes lleials als Àustria que van fer-se forts al castell de Cardona disposats a defensar-lo fins al final. En aquest context, l'escriptor situa el drama novel·lesc de dues famílies, els Fàbrega i els Llobet, que en la fugida deixaran enrere les possessions però també una part de l'ànima, un amor truncat, una creu, un plànol i una bandera negra.

Jordi Santasusagna, autor d'una dotzena de peces teatrals, que van des de la comèdia fins a la recreació històrica i el musical, va debutar en la novel·la el 2011 amb el thriller anomenat L'infern d'alabastre. Bandera negra, la seva tercera novel·la, és una de les novetats que presenta el segell gironí Gregal per la diada, juntament amb Els senyors del poder, d'Imma Cabré (premi Gregal de novel·la històrica), que relata la vida de l'activista republicana Natividad Yarza. En el catàleg de suggeriments per a aquest Sant Jordi, l'editor Jordi Albertí destaca també El cosidor d'errades, de Tessa Julià i Dinarès; On vas, Irina?, basada en l'accident nuclear de Txernòbil, de Rosa Maria Pascual i Sellent, i Un segon després de Praga, de Jordi Roig Pi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia