Perfum de paper i cartró
La fira Arts Libris obre la 5a edició a l'Arts Santa Mònica i ho fa amb la seva forta aposta pel llibre com a objecte artístic, artesanal, de disseny i de fotografia
La fira Arts Libris fa una intensa olor de paper i cartró. L'Arts Santa Mònica de Barcelona, amb tot l'edifici dedicat a la fira fins diumenge, vessa de paper i cartró treballat de manera artesanal i amb amor pel treball ben fet. És la fira del llibre com a objecte. La fira del plaer de llegir, sí, però també de mirar, de tocar, d'obrir i d'olorar; de descobrir, en definitiva. I aquest any també d'escoltar, perquè la fira ha donat la benvinguda als companys músics, que treballen amb el mateix esperit que editors i artistes visuals dedicats al llibre artístic. Arts Libris, com diu la seva fundadora i impulsora, l'editora de Raiña Lupa, Rocío Santa Cruz, és un model de fira per fer, nou i fresc, que permet que el visitant trobi volumets preciosos a preus molt assequibles però també cars i tradicionals llibres d'artista.
A més, la fira, amb un centenar d'expositors i el catàleg més petit del món, dóna espai i veu a petites iniciatives d'autoedició. Un exemple és l'editorial de fotografia Ca l'Isidret, amb la seva seu a Sant Martí Sarroca, al Penedès, fundada per tres fotògrafs amics: Aleix Plademunt, Roger Guaus i Juan Diego Valera. En dos anys ja han editat sis volums, l'últim dels quals amb l'editorial londinenca Mack.
Cal anar amb els ulls ben oberts, a l'Arts Libris. Hi ha “llibres tunejats”, literalment, que és el que fa Joan Miquel Muñoz, editor de De La Pulcra Ceniza, quan troba un llibre antic però amb números per acabar a la brossa o al reciclatge. “Anem al mercat de Sant Antoni i busquem volums amb coberta de pell o guardes daurades i els donem una nova vida”, diu. La primera plana esdevé un homenatge a una cançó o un disc de David Bowie o Jimmy Page.