Cinema Estrena

Estrena

Bernat Salvà

Un futur imperfecte

Mentre una part important del cinema fantàstic de Hollywood orbita al voltant dels còmics de Marvel i DC, de superherois carregats de testosterona que salven el planeta de malvats cada cop més sofisticats, amb l'estrena de Divergent es consolida una altra tendència del gènere ben diferent: futurs distòpics en què joves heroïnes es rebel·len contra règims totalitaris. Una tendència encetada amb Els jocs de la fam, de la qual ja s'han estrenat dues pel·lícules, i que té un altre exemple remarcable en The host. Sorprèn la quantitat de coincidències entre aquestes propostes: totes es basen en èxits literaris escrits per autores, tenen protagonistes femenines molt joves, s'ambienten en futurs imperfectes –en una terra devastada per guerres que han donat lloc a un nou ordre totalitari– i sovint la protagonista es debat entre dos amors, dos joves valents, atractius i musculosos. La fórmula d'èxit inclou molta acció, però també posa els sentiments al centre de la funció, i hi ha una mica d'espai per a la reflexió sobre les conseqüències de la deshumanització.

Escrita per l'autora nord-americana Suzanne Collins, la trilogia Els jocs de la fam (Edicions 62 en català) es va publicar originalment entre el 2008 i el 2010 i ha tingut una gran influència en Divergent. Aquesta novel·la es va publicar en anglès el 2011, escrita per Veronica Roth, que tenia llavors 22 anys. Tres anys després, l'obra ha estat traduïda a 44 idiomes (en català l'ha editat Estrella Polar / Grup 62) i se n'han venut 16 milions d'exemplars arreu del món, segons dades facilitades per la distribuïdora del film. No és aliena a aquest èxit l'empenta d'una editorial potent, Harper Collins, i de l'estudi Summit Entertainment, que en va adquirir els drets cinematogràfics abans que es publiqués.

A hores d'ara, l'èxit de vendes de la novel·la ve acompanyat del triomf a la taquilla de l'adaptació cinematogràfica, amb 139 milions de dòlars recaptats (en va costar 85). I, també cal dir-ho, de crítiques negatives: l'han suspès gairebé tots els mitjans de comunicació més importants dels Estats Units.

Divergent, que també s'estrena en versió doblada al català, s'ambienta a Chicago en el futur i ens presenta un món dividit en cinc faccions basades en virtuts humanes: intrèpids, abnegats, amistosos, francs i erudits. En complir 16 anys, els joves han de decidir a quina facció pertanyen, segons les seves virtuts. Triss, la protagonista, sorprèn a tothom decidint-se pels intrèpids, quan semblava que seria dels abnegats.

Neil Burger, cineasta conegut per pel·lícules de perfil molt comercial (El ilusionista, Sin límites), ha dirigit aquesta adaptació, que té com a protagonista Shailene Woodley (Los descendientes). El seu enamorat és l'actor anglès Theo James (Underworld: El despertar) i la seva principal oponent està interpretada per la més veterana Kate Winslet.

Divergent
Direcció: Neil Burger Intèrprets: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet Gènere: Ciència-ficció / acció Any: EUA, 2014


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Divergente

«Divergente»

Gènere: Ciència-ficció
Direcció: Neil Burger.
Intèrprets: Shailene Woodley, Kate Winslet, Theo James, Miles Teller.
Valoració crítica: [ep] [ep] [ep] [eb]
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia