Llibres

HISTÒRIA

ferran aisa

Centenari de la Mancomunitat

El 6 d'abril del 1914 es posava en marxa la Mancomunitat de Catalunya, que esdevenia el màxim exponent d'autogovern des del 1714. Enguany es commemora el centenari d'aquella experiència que fou enderrocada pel cop d'estat del general Primo de Rivera. L'exemple de la Mancomunitat que amb pocs mitjans econòmics va realitzar una gran tasca cultural, pedagògica, política i social, el podem seguir tant en les diverses exposicions que s'han inaugurat recentment al Museu d'Història de Catalunya i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, com en llibres com Pàtria i progrés. La Mancomunitat de Catalunya, 1914-1924, d'Agustí Colomines i Aurora Madaula.

Francesc-Marc Álvaro escriu al pròleg: “Els catalans d'avui som fills del 1914 més que del 1714. La nostra societat no és filla de la derrota que va suposar la caiguda de Barcelona davant les tropes borbòniques ni filla de l'esperit del 12 de setembre, segons el qual els nostres ancestres s'haurien posat a treballar amb la moral alta l'endemà mateix de perdre els furs i les llibertats, enmig de les runes de la batalla. [...] El fet polític principal que ha marcat la societat catalana d'avui és la transformació –fa poc més de cent anys- del catalanisme literari, doctrinal i sentimental en un moviment polític articulat amb voluntat de governar, modernitzar i regenerar.”

Aquest va ser l'esperit que va guiar Prat de la Riba i els homes que van fer possible la Mancomunitat de posar Catalunya en el carro del progrés europeu. L'assaig històric d'Agustí Colomines i Aurora Madaula segueix precisament aquesta tesi sobre la importància i la influència que ha tingut per al catalanisme polític la Mancomunitat de Catalunya. Els autors analitzen la situació de Catalunya dins l'Espanya de la restauració, l'aparició del catalanisme polític i l'eclosió de la lluita per l'autonomia.

Els principals personatges que faran possible aquesta modernització de Catalunya van d'Eugeni d'Ors a Prat de la Riba, passant per Puig i Cadafalch, que serà el segon president de la Mancomunitat. Colomines i Madaula apropen al lector les grans línies creadores de la Mancomunitat, tant en l'aspecte polític o quotidià com cultural o científic. La idea de Prat de la Riba de fer carreteres, posar telèfons o electrificar tots els pobles catalans començarà a ser una realitat, que seguirà amb la creació d'hospitals, noves escoles, biblioteques i centres de formació per als joves i per a les dones.

Un llibre oportú per conèixer i valorar la feina feta per la Mancomunitat de Catalunya en uns temps convulsos però creatius. Agustí Colomines i Aurora Madaula han il·luminat amb el seu treball una època i una institució que les noves generacions de catalans no han d'oblidar, perquè la història ensenya no solament fets del passat sinó camins de futur.

arxiu
PÀTRIA I PROGRÉS. MANCOMUNITAT DE CATALUNYA, 1914-1924
Agustí Colomines i Aurora Madaula
Pròleg: Francesc-Marc Álvaro Editorial: Comanegra Barcelona, 2014 Pàgines: 229 Preu: 18 euros
Pròleg: Francesc-Marc Álvaro Editorial: Comanegra Barcelona, 2014 Pàgines: 229 Preu: 18 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.