cultura

El Museu d'Arqueologia de Silla celebrarà el Dia dels museus

DES DE LA PLAÇA DEL POBLE

El proper 18 de maig, al MARS ens adherim a la celebració del “Dia Internacional dels Museus”, precisament perquè Silla ja disposa d'un museu d'Història i d'Arqueologia reconegut per la Generalitat Valenciana. La inauguració oficial va tindre lloc durant la passada Fira de Sant Sebastià, de manera que finalment es tancava una llarga etapa de tràmits administratius, d'obres i condicionaments. Però alhora començava la part més difícil i interessant, com és la difusió de la col·lecció, l'eina més valuosa i la raó de ser del museu, mitjançant l'aplicació d'una política pedagògica continuada, perquè la gestió museística no significa únicament l'exhibició i el manteniment d'un objecte, sinó que requereix facilitar la seua interpretació i despertar entre els visitants el sentiment de pertànyer a una col·lectivitat que pot presumir d'una història bimil·lenària, com és el cas de Silla.

Cadascuna de les peces, per si mateix, representen un valuós testimoni, però en ser una col·lecció permanent, una vegada contemplades, el visitant va perdent el valor de la novetat i part del seu interès, per la qual cosa també s'ha d'aprofitar l'espai físic del museu com a escenari alternatiu. Per donar-li vida al museu és necessària la programació d'activitats culturals vinculades al seu entorn, mitjançant exposicions temporals, tallers didàctics, conferències, actuacions, presentacions de llibres, etc. Eixe és el nostre objectiu, al que caldrà dedicar suficients recursos humans i materials, tan difícils d'aconseguir en aquesta època de restriccions, doncs, si cal exigir dels responsables tècnics imaginació i treball, també caldrà dotar-los dels mitjans necessaris.

De moment, els politics locals estan responent i el museu compta amb la recent incorporació d'un element molt valuós, Vicent Zaragozà, Xaran, un funcionari municipal que s'ha ubicat en la recepció, des d'on ha de compaginar el treball de guia i el control del museu amb l'Oficina d'Informació Turística.

Per tot açò, el Dia Internacional dels Museus representa una bona ocasió per refermar la seua funció social mitjançant propostes encaminades a l'encontre amb el públic. “Les col·leccions generen relacions”, eixe és el lema que podria resumir la filosofia d'una celebració com aquesta, basada en intentar com a objectiu final què, mentre es distreuen, també admiren el patrimoni de la ciutat, especialment els joves, ja que ells són els hereus immediats del llegat històric que hem retrobat.

El MARS s'ha volgut sumar a la celebració amb l'actuació “Concert al Museu”, a càrrec d'Ivan Brull i Blat de Moro, un grup musical innovador que barreja el so de vent, corda i percussió amb el recital de poemes. L'audició està programada el proper divendres dia 16, al pati de la torre islàmica, a les 22'30 hores. El diumenge 18, el Museu estarà obert tot el dia amb visites guiades que ja estan compromeses. Tanmateix, durant els mesos de juny i juliol s‘han programat dues activitats: la presentació d'una nova peça arqueològica que s'incorpora a la col·lecció, i un acte de la regidoria de Cultura anomenat “Paraules al vent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

‘Això és l’estiu’, la nova cançó de Flashy Ice Cream amb The Tyets

barcelona
poesia i música

Poemestiu portarà Màrius Serra, Santi Arisa i Miquel Pujadó a diversos pobles empordanesos

darnius
Cultura

Mor Shelly Duvall, protagonista de ‘The Shining’ de Stanley Kubrick

Comença la rehabilitació de les cobertes del museu de la Necròpolis de Tàrraco

tarragona
comunicació

Referents del món de la cultura s’alien amb el 3Cat per a generar contingut en català

FESTIVAL GREC

Sílvia Munt posa l’amor de parella al límit a ‘Les mans’

BARCELONA
patrimoni

Les obres a la Rambla destapen una de les portes d’entrada de la ciutat medieval

Barcelona
fotografia

El Visa pour l’Image exposa dues mostres a Girona

Girona
guardons

Antoni Segura rep un dels premis Joan Lluís Vives

Barcelona