Cinema Critica

CRÍTICA

Àngel Quintana

El malestar endèmic espanyol

Per què un cineasta com Lluís Miñarro s'enfronta a una personalitat tan curiosa com la del monarca Amadeu de Savoia, que va governar dos anys a Espanya? La pregunta és inevitable per a tothom que es pensi que es troba amb un biopic tradicional. Qui conegui Lluís Miñarro tindrà la certesa que Stella cadente no és una pel·lícula convencional. Hi veiem els monarques de la cort espanyola que parlen en català, el drama històric té un caràcter marcadament pop amb elements de comèdia musical a la italiana i la història de l'aïllament del monarca es troba puntuada amb algunes escenes gais entre els seus servents. Stella cadente trenca amb els mals vicis per imposar-se com un esplèndid exercici de llibertat creativa en què Miñarro es salta totes les normes establertes. El resultat és sorprenent tant des del punt de vista estètic com polític.

Stella cadente té una força estètica especial perquè és sobretot una pel·lícula sobre la melancolia i sobre l'espera. El monarca de la casa de Savoia s'instal·la en un país on tothom conspira. Vol modernitzar les coses i es troba reclòs, sense poder fer res, mentre espera que alguna cosa canviï. Aquest sentiment d'espera es transforma en una amarga melancolia, alguna cosa malaltissa marca l'atmosfera i dimensiona els temps morts de la història. La melancolia dóna pas a un sentiment polític. Miñarro acaba parlant d'una Espanya que des de temps immemorials ha sigut incapaç d'obrir-se a l'exterior, que viu tancada a tot intent de modernització i que té un mal endèmic que la porta a assumir l'immobilisme com a forma de vida. Lluís Miñarro parla del passat però també del present. En el retrat d'Amadeu de Savoia perdut enmig d'unes institucions espanyoles que fan tuf de naftalina, hi ha una reflexió sobre el propi treball de Miñarro com a productor que ha apostat per una modernitat des d'unes institucions espanyoles que viuen en un món endogàmic i que no volen reconèixer el que pensa diferent. El cineasta llança un dard verinós contra una determinada idea d'Espanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.