ciència
david bueno torrens
Computació i biologia
Un dels somnis de Goethe, el gran pensador i literat alemany que va viure a cavall dels segles XVIII i XIX, fou que les tradicions analítiques i sintètiques convergissin per poder comprendre l'organisme viu en la seva totalitat. Encara no ho hem assolit, però diversos treballs en biologia teòrica ens hi van acostant. A El càlcul de la vida, Andrés Moya ens introdueix en aquesta disciplina científica, i no satisfet amb això ens ofereix també un gran assaig de pensament teòric en biologia. Moya, catedràtic de genètica a la Universitat de València i promotor dels centres de Biodiversitat i Biologia Evolutiva d'aquesta universitat i del Centre d'Astrobiologia del CSIC, centra la seva activitat en els camps de la genètica, l'evolució i l'abast filosòfic del pensament científic. En aquest assaig reflexiona sobre les característiques que ha de tenir un llenguatge formal que permeti la descripció i l'explicació biològica, el qual situa pròxim a la lògica i a la computació.
El llibre està estructurat en tres parts: en la primera exposa els antecedents rellevants de la biologia per configurar el pensament teòric actual; en la segona, argumenta que la computació és un llenguatge formal molt apropiat per a la teorització en biologia, i en la tercera reflexiona sobre les relacions entre la computació i la biologia, en el cas concret de les cèl·lules i l'evolució, i cap a on s'encamina la recerca en aquests camps.
És un assaig intel·lectualment ambiciós que sens dubte ocuparà un lloc destacat en el camp de la biologia teòrica. Reflecteix molt bé un dels camins que pren la recerca teòrica en biologia, i ens obre la ment a nous escenaris en aquesta disciplina científica. No cal ser un expert per llegir-lo i treure'n el suc, però sens dubte tenir uns mínims coneixements de biologia hi ajuda.