cultura

Girona encara reparteix mapes on s'afirma que el Tapís de la Creació de la catedral és una «còpia facsímil»

Després d'un any i mig, l'Ajuntament ha fet ara una altra edició per esmenar l'error

El Tapís de la Creació està situat en una cambra relativament fosca, només il·luminat de manera tènue i amb uns vidres que garanteixen que a l'interior s'hi mantenen una temperatura i una humitat que permetin preservar la integritat del teixit. Tots aquests sistemes evidencien que es tracta d'una peça original i el principal reclam del Tresor de la catedral. A principi de l'any 2008, el capítol va tenir coneixement de l'error i va demanar a l'equip de govern que modifiqués el text per deixar clar que es tracta de la peça original.

Ja en aquell moment, els responsables de la catedral de Girona van reconèixer que l'error no afecta en excés els visitants, ja que les guies o la informació que obtenen en la visita a la catedral queda clar que en realitat el tapís exposat és l'obra original i un dels teixits més ben conservats del romànic que ha arribat fins als nostres dies. Els mapes turístics s'editen en sis idiomes –català, castellà, italià, francès, anglès i alemany– i l'error és en tots.

Nova edició del plànol

Des de Promoció de la Ciutat, la regidora Cristina Alsina assegura que ja s'ha fet una altra edició del mapa aquest estiu on segons ella es corregeix l'error i s'actualitzarà la resta del contingut. Un dels problemes és que l'error es va detectar just quan s'havien acabat d'editar uns 100.000 plànols i es va decidir no repetir-los, sinó exhaurir-los malgrat l'error.

Un brodat de llana

El conegut Tapís de la Creació és un brodat de llana amb sarja de lli que els estudis assenyalen que s'hauria fet a Girona mateix. Els treballs també indiquen que es fa difícil saber quina funció exercia a la catedral aquest tapís de 4,5 metres de llarg per 3,5 d'alt. Com indica el seu nom, les representacions fan referència als textos del Gènesi amb un Déu pantocràtor al centre del brodat. L'envolten escenes com ara la creació d'Eva i als extrems hi ha representacions dels mesos de l'any, entre d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.