cultura

Documental de la història de Sant Jaume

Un DVD encarregat per l'Ajuntament repassa l'últim segle

La productora Zeba ha elaborat un documental sobre Sant Jaume de Llierca al segle XX, per encàrrec de l'Ajuntament. La pel·lícula es va estrenar per la festa major. El treball es basa sobretot en el testimoni de dinou homes i dones grans del poble (tenen entre 60 i 90 anys), que es complementa amb les intervencions d'un investigador, Xavier Valeri, i una persona que ha aportat documentació, Josep Oliveras. “Hem mirat de recuperar la memòria oral”, explica el director del documental, Sergi Sala.

La gent que hi intervé rememora principalment el temps de la guerra, els anys foscos i durs de la postguerra, el franquisme, el període de la Transició i fins a la dècada dels vuitanta. Una de les intervencions correspon al darrer propietari de Can Brutau, la fàbrica tèxtil que havia donat vida al poble fins que va tancar, el 1978, i va deixar més de setanta persones a l'atur. Dels testimonis es desprèn que el futbol, el cinema i el ball eren les úniques distraccions d'una població dedicada gairebé de manera exclusiva a la feina i als horts. El cinema Estrella, situat a can Tomaset, on també es feien els balls, era el centre de Sant Jaume fins fa poques dècades, segons es desprèn dels entrevistats.

Un altre lloc molt freqüentat era el camp de futbol, ja que aquest esport sempre ha tingut molt de predicament en aquest municipi. Quant als anys d'escola, els testimonis recollits fan memòria dels dos centres que hi havia hagut, un als locals de l'antic ajuntament i un altre a l'antic convent, on precisament en l'actualitat hi ha la seu del consistori. Juntament amb les entrevistes, el treball inclou moltes imatges, majoritàriament aportades pels veïns. El documental s'ha publicat en DVD i s'ha distribuït a les llars del poble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CINEMA

L’In-Edit portarà films sobre Blur, Die Antwoord, The Black Keys i Brian Jones

BARCELONA
ARTS ESCÈNIQUES

Arrenca l’Escena Geminal amb una jornada de vi, música i dansa a l’Alt Camp

ALCOVER
ARTS ESCÈNIQUES

Temporada Alta avança deu espectacles nous i anuncia les vuit subseus

GIRONA
TEATRE

La companyia gironina El Salón de los Invisibles portarà l’obra ‘Popol Vuh’ a Chiapas

Girona
música

Motis farà esclatar el febrer xilè a Porta Ferrada

sant feliu de guíxols
Guillem Albà
Artista escènic. Debuta avui al Grec, de semidramàtic, a ‘Tota questa por que tinc ara’

“Hem actuat abans a la Xina que a Martorell”

Barcelona
Música

Biel Martí, des del país de les flors

barcelona
DANSA POPULAR

El Franquesa estrena una coreografia sobre Joan Miró

BARCELONA
homenatge

Commemoració del centenari de la mort d’Àngel Guimerà

Barcelona