cultura

Mirador

Directors de casa

Al marge dels festivals d'estiu que amenitzen les vacances amb diversos concerts de clàssica, és interessant fer un balanç de la recentment clausurada temporada musical de Barcelona, sobretot la del Gran Teatre del Liceu i la de l'OBC, que ha estat positiva en molts sentits. Al Liceu es va acabar amb dues obres que honoraven la institució i que deixaven clar que és un dels teatres de primer rengle: tant Il prigionero com Suor Angèlica eren obres de contingut dramàticament interessant, ben explicades amb la direcció escènica de Lluís Pasqual, amb músiques de Dallapícola i Puccini que servien molt bé els respectius arguments, i amb una orquestra en forma i molt ben dirigida per Edmon Colomer.

L'Auditori, que ha allargat la temporada de l'OBC amb un concert afegit amb motiu d'haver-se sumat als actes del Tricentenari, també va lluir una bona direcció amb Salvador Brotons, que a més d'oferir-nos obres de Beethoven i Txaikovski ens va obsequiar amb una composició seva nacionalment euforitzant i molt ben confegida, Catalunya 1714.

Aquests dos actes em donen peu a remarcar la bona qualitat dels nostres directors d'orquestra. Al Liceu ens trobem que aquest any cinc òperes han estat dirigides per directors de casa. Tres pel seu titular Josep Pons i aquestes dues ja comentades per Edmon Colomer. En la temporada propera n'hi ha una de dirigida per Antoni Ros Marbà i dues per Josep Pons.

Dels 26 programes de l'OBC, vuit han estat dirigits pel seu director titular Pablo González, dos per Josep Pons i un per l'Antoni Ros Marbà. La temporada vinent, el titular dirigirà set programes, però també dirigiran Josep Pons, dues vegades, i Alfons Reverté, una altra.

Hi ha sempre molts directors convidats. Alguns aporten qualitat i el seu renom ajuda a la imatge de l'orquestra. D'altres no acabes de saber el motiu de la seva presència i penses que, vistos els resultats, s'hauria d'haver donat l'oportunitat a una llista de quatre o cinc directors més de casa que han acreditat àmpliament la seva qualitat. Al Liceu, atès el nombre reduït de títols, se'n podria encabir algun, però a l'OBC, ara que hi haurà canvis en la direcció artística de l'orquestra, s'haurien d'obrir més possibilitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia