cultura

Recuperació del patrimoni

Rutes per la història local

El Sant Pol pescador

L'Ajuntament i l'entitat A Tot Drap organitzen circuits per descobrir el passat mariner del poble

La caseta del motor on es varaven les barques és el punt principal del recorregut

El grup s'aturaràa l'espai on es tenyien les xarxes i on se salava la sardina i el seitó

Sant Pol de Mar presumeix, i amb raó, de ser un dels municipis de costa més bonics del Maresme. Els seus carrers estrets d'habitatges pintats de blanc i coronats amb grans casalots de famílies benestants que hi van començar a estiuejar a principi del segle XX reviuen un passat mariner arrelat a l'ADN dels seus veïns. Fins als anys vuitanta, la pesca es va mantenir com a activitat econòmica per a una part de la població que, de mica en mica, va anar abandonant les barques, o bé perquè ja no hi havia futur al mar o bé perquè les naus es van traslladar al port d'Arenys de Mar. Tot i això, la platja de Sant Pol no s'entendria sense les barques que descansen sobre la sorra, que han passat de ser estris per guanyar-se la vida a elements indispensables per entendre la història de la pesca local. Precisament, amb la voluntat d'evitar que el record de les xarxes i la subhasta de peix només es mantingui en les converses dels més vells, la regidoria de Turisme de l'Ajuntament, amb la col·laboració de l'entitat A Tot Drap, ha posat en marxa aquest estiu un seguit de visites guiades per la població per redescobrir indrets, personatges i històries de la gent de mar. El president d'A Tot Drap, Víctor Martí, es mostra satisfet amb la resposta obtinguda fins ara. “La primera ruta, la vam posar en marxa a l'abril amb motiu de la 4a Trobada de Vela Llatina i s'hi van apuntar una setantena de persones”, recorda. La bona acceptació va facilitar continuar amb l'experiència a l'estiu, amb l'objectiu d'atraure no només els estiuejants, sinó els mateixos autòctons, que sovint desconeixen una part de la història més propera. “La visita s'allarga una hora i mitja i comença amb el visionament d'un documental sobre el passat mariner de Sant Pol”, explica Martí. El públic, un cop posat en ambient, recorre diferents espais emblemàtics del poble vinculats a l'ofici de pescadors. Així, guia i grup s'aturaran a l'espai on es tenyien les xarxes, on se salava la sardina i el seitó, i a la caseta del motor, a peu de platja. Precisament aquest enginy que servia per avarar les barques va ser objecte d'una intensa restauració que va propiciar que avui dia es mantingui com a espai museístic i, dins el recorregut, se'l considera la joia de la corona. “És un magnífic centre d'interpretació del món de la pesca al poble, forma part del nostre paisatge i d'una història que no volem oblidar”, assenyala el president d'A Tot Drap.

L'activitat marinera de Sant Pol es complementa aquest cap de setmana amb una cita ineludible, sempre que el temps ho permeti. La vila celebra Firamar, una fira d'arts, oficis i motius mariners organitzada per la Penya Xíndries i que té programats per aquesta nit la celebrada cantada d'havaneres i el concurs de composició d'aquestes melodies amb gust de sal. Els grups que actuaran a la plaça de la Punta són Els Pescadors de l'Escala, Peix Fregit, Neus Mar i Port Bo. A banda, Firamar ofereix un programa farcit d'activitats en què destaca una subhasta pública del peix “a l'antiga”, una demostració de pesca amb artó i un bateig de llagut. Tot, per mantenir ben vives les arrels de la història.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia